Synagoger som brenner i Israel er noe israelerne ikke kommer til å finne seg i. Det er nesten ufattelig. At det er naboene som har tent på, gjør noe med forholdet til naboen.

I NRKs dekning er ikke opprøret i Lod noen viktig del. Det er humanitet de skyver foran seg, og derfor taper Israel, fordi Israel har evnen til å forsvare seg. Det er en syk logikk.

Angrepene fra Gaza denne gang er annerledes enn før. De er mer dødelige. Det skremmer israelerne som sitter i bomberom. Mest skremmende er likevel at araberne i Lod gikk til angrep på jødiske butikker og brente ned en synagoge. Det har også vært angrep på jøder i andre byer.

Begge disse faktorene gjør at myndighetene har stort handlingsrom.

Sidsel Wold sier i morgentimene at de kaffe-latte-drikkende menneskene i Tel Aviv har fått sjokk over å oppdage at de er mål for rakettene. De har alltid trodd at de var et unntak.

Men Wold klarer ikke å koble fra denne oppdagelsen til at det forandrer Israels game plan: Myndighetenes oppgave er i første rekke å forsvare og beskytte innbyggerne. Hvis rakettene kommer fra Gaza, er det Hamas som må bære ansvaret. Når journalister og vår utenriksminister heller vil snakke om barna i Gaza, er det en avsporing. Empati i krig er en luksus bare tilskuere kan unne seg. Når norske og internasjonale myndigheter forlanger at Israel også skal tenke på barna i Gaza, undergraver de Israels rett til å forsvare seg.

Hamas launched a massive barrage of rocket fire on southern and central Israel in the early hours of Wednesday morning, killing a man and his daughter and sending hundreds of thousands of people, from Tel Aviv to Beersheba, fleeing to bomb shelters.

The large-scale fusillade of rockets was apparently launched in response to the Israel Defense Forces destroying a building in Gaza and killing two senior Hamas operatives in a targeted strike.

I timesofisrael.com står det vitterlig at «hundretusener» av israelere måtte søke tilflukt i bomberom. Det lyder utrolig. Israelerne har vært vant til å kunne stole på at Hamas’ lave tekniske nivå, rakettenes begrensede rekkevidde og Iron Dome til sammen forskåner dem. Derfor har statistikken som regel vist materielle ødeleggelser, men ikke særlig omfattende personskader. Dette ser ut til å endre seg nå. En far og hans datter ble drept i morgentimene. Følgene av at en buss ble truffet i Holon utenfor Tel Aviv kunne blitt mye verre. Israelerne «ser» fremtiden.

Irans utenriksminister Javad Zarif flyr til Syria, meldes det. Hvis Hizbollah skulle slippe løs sine raketter, vil spillet endres. Hizbollah vil kunne påføre byer som Haifa skader i et helt annet omfang enn Hamas. Men Libanon er allerede et samfunn på randen av stupet. Etter åtte år med borgerkrig i Syria, har Iran da lyst på en ny krig?

Den ytre fienden kan Israel forsvare seg mot. Det er verre med den indre. Det som skjedde i Lod, kan vise seg å være skjellsettende.

Intense Arab rioting broke out in the central Israeli city of Lod late Tuesday, with three synagogues and numerous shops reportedly set on fire, and dozens of cars set alight. The Israeli government declared a state of emergency in the mixed Jewish-Arab city, and urgently despatched several Border Police companies to work to restore order.

Synagoger som brenner i Israel er noe israelerne ikke kommer til å finne seg i. Det er nesten ufattelig. At det er naboene som har tent på, gjør noe med forholdet til naboen.

I NRKs dekning er ikke opprøret i Lod noen viktig del. Det er humanitet de skyver foran seg og derfor taper Israel, fordi Israel har evnen til å forsvare seg. Dét er logikken NRK følger.

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.