Tidligere arbeidet Hizbollah og Hamas i tandem. Nå står de på hver sin side av konflikten i Syria. Bildet av Hizbollah som den modigste i motstandsfronten mot Israel, har falmet.

Hizbollah er også sur for at Hamas ikke er mer takknemlig for våpnene de har fått fra Iran. Uten Iran, ingen raketter mot Jerusalem og Tel Aviv.

Hizbollah har også problemer med å fremstå som kritiker av israelske overgrep, når de selv forsvarer langt verre ting i Syria. Denne dobbeltmoralen er så skrikende at Hizbollah ikke slipper unna.

Hezbollah is also hamstrung by the civil war in Syria, which has heavily damaged its reputation. Once praised across the Arab world as its champion against Israel, now many — particularly in the region’s Sunni Muslim majority — see it foremost as the backer of Syrian President Bashar Assad in his bloody crackdown on the uprising that erupted against his rule in March 2011.

Anything Hezbollah says against Israel’s campaign will ring hollow for many. Already Syrian regime opponents have drawn parallels between Israel’s bombardment of Gaza and Assad’s crackdown, posting gruesome pictures on social media sites showing dead children in Syria and Gaza.

“Condemning Israeli violence while standing by a Syrian regime that is killing its own people definitely highlights the hypocrisy of Hezbollah’s Syria stance. It will further sink its standing in the Arab street,” said Randa Slim, a research fellow at the New America Foundation in Washington.

timesofisrael.com