Natt til tirsdag kunngjorde danske myndigheter at koronarestriksjonene reduseres ytterligere. Sosiale lettelser og full åpning av barneskoler er resultatet av forhandlinger som startet mandag kveld.

– Det er midt på natten, men avtalen om neste gjenåpning er klar. Barna kommer endelig tilbake på skolen på heltid, sier Venstre-leder Jakob Ellemann-Jensen.

Alle partiene i Folketinget stilte seg bak gjenåpningen som ble presentert på en pressekonferanse i 2.30-tiden natt til tirsdag, med unntak av fire representater fra Nye Borgerlige, melder NTB.

For skolebarna i 5. til 8. klasse blir det full åpning fra torsdag, mens videregående skole må vente til 21. mai for ytterligere lettelser.

Planen innebærer også sosiale lettelser. Den omstridte regelen om å bestille bord minst en halv time i forveien for å kunne gå på bar og restaurant, oppheves. Det samme gjelder regelen om at private fester må avsluttes før klokken 23.00.

De nye reglene hever grensen for hvor mange som kan samles. Nå kan danskene være 25 personer innendørs og 75 utendørs.

Personer som kan fremvise koroanapass kan delta i idretts- og kulturlivet, men festivallivet lar vente på seg. Grensen for deltakere på utendørs arrangementer og festivaler er satt til 2000 personer frem til 1. august. Det er et dødsstøt for festivalene, skriver danske medier.

– Vi har laget en avtale for gjenåpning som tar utgangspunkt i den gode situasjonen vi har i Danmark, sier justisminister Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet‎.

Norge har lavere smitte enn Danmark.

Kjøp Thomas Knarviks bøker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.