Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson (SD). Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB.

De borgerlige partiene i Sverige er kommet fram til enighet med Sverigedemokraterna og vil fremme forslag om en mer restriktiv innvandringspolitikk.

SD (Sverigedemokraterna) har lenge vært et innvandringskritisk parti. Men de har slitt med å få støtte fra andre partier, som i stor grad har sett på innvandring som berikende for Sverige.

I senere tid har imidlertid også de borgerlige partiene fått et annet syn på hva innvandringen faktisk betyr for Sverige som samfunn, og de ønsker nå en betydelig mer restriktiv linje i saken. Derfor har det oppstått en enighet mellom Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna på den ene siden og SD på den andre.

NTB-TT melder om dette, og skriver:

– Det vi har blitt enige om i dag, er langt fra vårt ambisjonsnivå, men det er et steg i riktig retning, skriver Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson i en pressemelding.

– Sammen med en samlet opposisjon gjør vi en kraftanstrengelse for å skjerpe migrasjonslovgivningen og begrense innvandringen til Sverige, fortsetter han.

Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna bekrefter i en felles pressemelding at de har kommet til enighet med SD om å legge fram et forslag på sju punkter om innstramming i dagens regelverk.

Partiene vil blant annet begrense unntaksreglene som gjelder kravet for å få permanent opphold, og de vil også stramme inn reglene for å gi opphold på humanitært grunnlag.

Sverige har en meget høy andel innvandrere,  Document har nylig publisert en oversikt.

Her fremgår det blant annet følgende tall for landets befolkningssammensetning:

*Andel utenlandsfødte: 20,4 %

*Andel svenskfødte med to foreldre som er født i utlandet: 9 %

*Andel svenskfødte med én forelder som er født i utlandet: 9,3 %

*Andel svenskfødte med to svenskfødte foreldre: 61 %

Kun 61 prosent i 2018 var definert som etnisk svenske. I 2019 fikk over 122.000 utlendinger oppholdstillatelse. I 2020, som var preget av koronakrisen, hadde antallet oppholdstillatelser sunket til 88.814, og foreløpige tall tyder på at innvandringen fortsetter på omtrent samme nivå.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.