Afrika har nå et jihadistopprør fra Nigeria i vest til Mosambik i øst. Writing in Arabic reads «Blessings of God are on the soldiers of the caliphate after their attack on the Mozambican army near the city of Mocimboa da Praia». (SITE Intelligence Group via AP)

Sikkerhetsstyrker sier at IS-gruppen som angrep og holdt byen Palma i det nordøstre Mosambik var ytterst profesjonelle og kalkulerte i sitt angrep. Gruppen må ikke undervurderes. IS har lykkes torpedere et stort fransk anlegg for flytende gass i Cabo Delgado-provinsen. Tusenvis av arbedeider er trukket ut.

En interessant detalj er at jihadistene innlosjerte seg hos lokalbefolkningen i dølgsmål og ventet til de andre angrep byen fra utsiden.

Angrepet i Palma startet for en uke siden. Da slo medlemmer av en islamistgruppe som er kjent som både al-Shabaab and al-Sunna wa Jama’a (ASWJ) til. Gruppen har ingen kjente bånd til somaliske al-Shabaab, men skal ha sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppen IS.

Gjemte seg i byen

– Angriperne kom til byen noen dager tidligere og skjulte seg i husene til folk de betalte, sier en lokal innbygger som ikke ønsker å bli identifisert.

Like utenfor byen startet flere angrep samtidig.

– Da angrepene startet langs veiene inn til byen, gikk også de som befant seg i byen, til angrep, mens politiet allerede hadde reist ut for å forsvare byen mot å bli invadert, sier vitnet.

En lignende taktikk ble brukt i et angrep mot havnen i Mocimboa da Praia i august. Den ligger rundt 50 kilometer sør for Palma.

– Svært godt planlagt

Det omfattende angrepet rammet denne gangen en by der utenlandske gassarbeidere bor i tilknytning til et stort gassprosjekt som bygges ut av franske Total og andre oljeselskaper.

Direktør Max Dyck i det private sikkerhetsfirmaet Dyck Advisory Group kaller angrepet «svært godt planlagt og gjennomført».

– Vi har plukket opp flere hundre personer så langt og jobber fortsatt med det. Manger er fortsatt i skjul, sier Dyck og legger til at det skytes mye mot hans folk når de utfører sitt oppdrag.

– Dette er ikke en amatørmessig gjeng av uorganisert ungdom. Dette er en veltrent og bestem styrke som har erobret og holdt en by og nå kjemper et slag for et strategisk viktig senter, sier en sikkerhetsekspert som nylig kom tilbake fra Palma. Overfor nyhetsbyrået AP ønsker han ikke å fremstå med navn.

Drept på flukt

FNs kontor for humanitære saker (OCHA) sier de er «dypt bekymret» for sivilbefolkningens sikkerhet i og rundt Palma. Titalls mennesker skal være drept blant de tusenvis som forsøker å komme seg vekk til fots, langs landeveien eller i båt.

USAs spesialutsending til den globale koalisjonen mot IS, John Godfrey, trekker fram angrepet i Mosambik som et eksempel på at IS fortsatt utgjør en trussel

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.