Krigerne fra den IS-lojale al-Shabaab-styrken som inntok Palma har publisert foto av seg selv via AP/NTB.

Myndighetene i Mosambik sier de har gjenerobret byen Palma i nordøst. Men franske Total har vært nødt til å legge det flytende gassprosjektet til 60 milliarder dollar på is. Jihadistene står nå rett utenfor anlegget.

Jihadistene visste hva de gjorde da de angrep. Tusenvis av arbeidere er evakuert. Passasjerer som var evakuert med båt, fortalte om forferdelige scener. Tusenvis av innbyggere gjemmer seg fortsatt ute i skogen rundt Palma. I helgen meldte bistandsorganisasjoner at de måtte innstille leveransene av nødhjelp.

– På grunn av en forverret sikkerhetssituasjon har vi inntil videre stanset evakueringen fra Afungi til Pemba, sier talsperson Shelley Thakral til AFP.

Hun sier WFP jobber tett med myndighetene for å vurdere når det er trygt å gjenoppta flygningene. (..)

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IMO) er fremdeles 23.000 mennesker i Afungi-området.

Leger Uten Grenser opplyser til AFP at hjelpeorganisasjonen har evakuert sine medarbeidere fra Afungi «på grunn av en forverring av sikkerhetsforholdene».

En militærkilde i hovedstaden Maputo sier den franske olje- og gassgiganten Total har evakuert alle ansatte etter at en dronevideo viste at opprørere i området var «veldig nær» naturgassanlegget i Afungi. (NTB)

Det er ikke ukjent at myndighetene sier de har gjenvunnet kontrollen for å roe ned situasjonen. Hvis jihadistene står nær LNG-anlegget, kan mye skje.

Al-Shabaab erobret Palma både innenfra, ved å skjule seg blant innbyggerne, og ved å angripe fra utsiden.

Mange mennesker er berørt.

FN har hjulpet 3.300 fordrevne mennesker fra byen, hvorav tre firedeler av dem var barn og kvinner. Det anslås at det samlede antallet fordrevne er langt høyere, ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA).

– De grusomme rapportene om vold uten sidestykke, spesielt drap, halshogginger og kidnapping av sivile, inkludert kvinner og veldig unge barn, er helt sjokkerende, heter det i en FN-uttalelse. (NTB)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.