Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Studien av Pfizer- og Moderna-vaksinen er så løfterik at folk vil vende tilbake til normalen, og politikere som forsøker å stanse det med nye tiltak, vil møte kraftig motbør. Overlege Preben Aavitsland kaller det – noe usmakelig – for et påskemirakel.

Vaksinasjon med bare én dose gir dessuten også 80 prosent beskyttelse i to uker, ifølge studien. Den er gjennomført av det amerikanske folkehelseinstituttet CDC, som påpeker at studien viser at den nasjonale vaksineinnsatsen fungerer.

Twitter hyller Aavitsland de vitenskapelige funnene og skriver at «påskemiraklet kom tidlig i år».

– Studien viser 90 prosent beskyttelse av koronavaksinasjon mot infeksjon. Dermed kan de vaksinerte heller ikke bidra til epidemiens spredning. Dette er menneskehetens vei ut av koronaens – tornekransens – lidelse, skriver han mandag kveld i den stille uke. (NTB)

– Og dermed kan vaksinasjon bidra til å stoppe epidemien for alle, vaksinerte som uvaksinerte, understreker Aavitsland overfor VG.

I USA har amerikanerne fått med seg at pendelen har svingt. Flytrafikken har tatt seg kraftig opp.

Flyselskapet American Airlines varsler at billettsalget er i ferd med å ta seg opp igjen, og at det nå selges nesten like mange reiser som før pandemien.

Amerikanere, som har vært delvis innesperret av koronatiltak i ett år, ser ut til å være ivrige etter å få luft under vingene. Søndag var det over 1 million reisende på flyplassene i USA for 18. dag på rad.

Flygiganten American Airlines opplyser at billettsalget nå ligger på rundt 90 prosent av nivået det var på i samme periode i 2019. I takt med at flere blir vaksinert, drar flere ut på reise igjen.

Det er først og fremst innenlandsreiser som bestilles, og korte internasjonale flygninger. Også selskaper som Delta og Southwest melder at billettsalget begynte å bedre seg i midten av februar. (NTB-AP)

Når Biden langer ut mot amerikanere som tar av seg munnbindet og vil leve normalt, stiller han seg mot velgernes ønske om å vende tilbake til normale liv. Biden, som selv har snakket høyt om å respektere vitenskapen, risikerer å møte seg selv i døra.

Mange virksomheter er på randen av konkurs. Mye tyder på at den siste nedstengningsbølgen ville vært overflødig hvis myndighetene hadde vært litt flinkere til å rulle ut vaksinen. Norge ligger på bunn i Norden.

Bestemte områder

Aavitsland i Folkehelseinstituttet bekrefter at smitte nå handler om bestemte områder. Det er indirekte en politisk kritikk av den nasjonale nedstengningen.

Det er svært varierende smittesituasjon i ulike deler av landet, forklarer Aavitsland overfor VG.

– Enkelte områder på Østlandet, som bydeler i Oslo og Drammen, har smittetrykk på høyde med de verste landene i Europa. Samtidig har de fleste steder i Norge nesten ingen tilfeller.

Smittetrenden i Norge synes å ha flatet ut. Etter en rask vekst i begynnelsen og midten av mars, har antallet nye koronasmittede stabilisert seg på om lag 1.000 nye tilfeller per døgn. (NTB)

 

 

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.