Borgere demonstrerer for at Fadi Sawan skal få fullføre jobben sin. Foto: Hussein Malla/AP/NTB

Dommeren som ledet granskingen etter den kraftige eksplosjonen som kostet over 200 mennesker livet i Beirut i august, er fjernet fra stillingen.

To tidligere statsråder, som anklages for forsømmelse i forbindelse med at et lager med 2.750 tonn ammoniumnitrat gikk i lufta, krevde Fadi Sawan fjernet.

Torsdag fikk tidligere finansminister Ali Hassan Khalil og tidligere arbeidsminister Ghazi Zaiter medhold i Libanons kassasjonsrett, til protester fra menneskerettighetsaktivister og andre.

Domstolen ga klagerne medhold i at det kunne stilles spørsmål ved Sawans upartiskhet, siden boligen hans var en av mange tusen som ble påført skader i eksplosjonen.

– Kassasjonsretten besluttet derfor å overføre granskingen fra Sawan til en annen dommer, heter det i kjennelsen.

Kritikere mener kjennelsen er nok et eksempel på at Libanons politiske ledere står hevet over loven.

– Fjerningen av Sawan gjør narr av rettsvesenet og er en fornærmelse mot ofrene for eksplosjonen, sier Aya Majzoub i Human Rights Watch.

– Kjennelsen viser at politikere er hevet over loven, sier hun.

Sawan siktet i desember Libanons fungerende statsminister Hassan Diab og tre tidligere statsråder for «forsømmelse og for å ha forårsaket flere hundre dødsfall» i forbindelse med eksplosjonen. Bakgrunnen for siktelsen var at myndighetene var kjent med at store mengder ammoniumnitrat ble lagret under utrygge forhold i havnen i Beirut.

Siktelsen ble møtt med sterke protester fra politiske ledere, blant dem påtroppende statsminister Saad Hariri og Hizbollah-bevegelsen.

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.