Her sees Tor Wennesland (t.v.) på flyplassen i Kairo i 2013, idet han ønsker daværende utenriksminister Espen Barth Eide velkommen. Wennesland var på det tidspunkt Norges ambassadør til Egypt og Libya. Foto: Steinar Schjetne / NTB

Diplomat Tor Wennesland beklager brevet han skrev om den korrupsjonsanklagede milliardæren Dan Gertlers rolle i Kongo-saken.

I 2019 skrev Wennesland et brev om Gertlers rolle i å få Joshua French til Norge. I brevet ble den omstridte israeleren roset, ifølge Dagens Næringsliv.

Brevet var skrevet i Wenneslands private kapasitet, men inneholdt Utenriksdepartementets brevhode. Det skjedde fire år etter at Wennesland, som tidligere var Norges ambassadør til Egypt, var ferdig med Kongo-oppdraget. French kom hjem i mai 2017.

Dokumentet er også blitt benyttet av Gertler til å slå tilbake mot anklager om korrupsjon. Det er ikke kjent hvorfor Wennesland skrev brevet, som ble skrevet mens han jobbet som Norges spesialrepresentant til fredsprosessen i Midtøsten.

– I etterpåklokskapens klare lys fremstår det som urutinert å sende private brev påført UDs brevhode. Enn mer; Det samme gjelder det i det hele tatt å skrive private (ikke hemmelige) brev om saker man har vært inne i. Dette er noe man ikke gjør, skriver Wennesland til DN.

– Dette burde jeg – av alle – refleksmessig unngått, og beklager dette reservasjonsløst overfor UD. Jeg kommer til å følge saken opp på passende måte, fortsetter han.

Like før jul ble Wennesland utnevnt til FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂