Oslo har kanskje passert 700.000 innbyggere allerede, men det skyldes ikke innflytting fra Distrikts-Norge. Byrådsleder Raymond Johansen vil ikke bremse utviklingen. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil ikke være med på noe mål om å bremse folkeveksten i Oslo.

– Det ville vært en fallitterklæring om jeg som byrådsleder ikke hadde omfavnet alle som kommer hit. Min oppgave er å håndtere veksten å gjøre den til et gode, ikke stoppe den, sier han til Aftenposten.

Det sier han etter at Rødt-politiker og bystyremedlem i Stavanger, Mímir Kristjánsson, onsdag skrev i en kronikk i Aftenposten at «Oslo-folk har alt å tjene på å holde Oslo passe stor».

Byrådslederen mener Oslos stort sett takler folkeveksten bra og ser ingen grunn til å trekke i bremsen.

– Det kan ikke være en forutsetning for distriktspolitikk om Oslos folketall skal stige eller synke, sier han.

Oslo hadde ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) 697.550 innbyggere ved utgangen av tredje kvartal, og kan allerede ha passert 700.000 innbyggere. Hvor mange som faktisk bodde i Oslo 1. januar 2021 blir klart når SSB publiserer oppdaterte befolkningstall 23. februar.

Søndag skrev Aftenposten at innvandring har stått for over halvparten av folkeveksten i Oslo de siste ti årene. Resten skyldes fødselsoverskudd, altså flere fødte enn døde.

Flyttestrømmen innenlands har det siste tiåret vært litt større ut av hovedstaden enn inn, med et netto innbyggertap for Oslo på omkring 7.000 siden 2010.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂