Reportere uten grenser kritiserer utestengelsen av Donald Trump. Foto: AP /Alex Brandon

Organisasjonen Reportere uten grenser (RSF) kritiserer sosiale mediers utestengning av USAs president Donald Trump.

– Alle disse beslutningene ble tatt av selskaper i privat sektor, uten noen demokratisk eller juridisk kontroll, påpeker Reportere uten grenser.

Organisasjonen viser til at Twitter 8. januar permanent stengte Trumps konto. Facebook, Instagram og Twitch stengte også Trump ute, mens Amazon i praksis stengte det kontroversielle sosiale mediet Parler.

– Lovverket for den offentlige arenaen ble etablert av nasjonalforsamlinger og håndhevet av dommere, men nå er det private selskaper som har tatt styringen, skriver RSF i en uttalelse.

– Deres normer er ikke definert innen et demokratisk rammeverk med kontrollmekanismer, de er ikke transparente, og man kan først anke til en domstol etter at de har tatt sine beslutninger. Organiseringen av det offentlige rom på nettet burde ikke bli overlatt til markedskrefter eller private interesser, argumenterer RSF videre.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂