Visepresident Mike Pence og Kongressens Speaker, Nancy Pelosi, D-California, ved den endelige sertifiseringen av valgmannskollegiets innstilling etter presidentvalget 3. november i Kongressen, på morgenen torsdag 7. januar 2021.Foto: J. Scott Applewhite / AP Pool / NTB

USAs visepresident Mike Pence sendte tirsdag kveld et brev til Nancy Pelosi (D) der han avviser å delta i Kongressens «politiske spill», ved å ta i bruk grunnlovstillegg 25 for å fjerne Donald Trump fra presidentembetet. Det ville sette «en forferdelig standard», skriver han i brevet. Men Pelosi fortsetter å snakke om «forrædersk aktivitet».

Brevet er lagt ut på nettsiden til Det hvite hus, og er ført i klassisk diplomat-språk. I brevet poengterer han at han sist onsdag ikke ga etter for presset for å «avgjøre valgutfallet», slik Donald Trump og et stort antall republikanere mente han hadde konstitusjonell adgang til og som de ønsket. Ordvalget «determine the outcome» antyder en forsiktig distansering fra Demokratenes definisjon av valgutfallet.

Deretter fortsetter han med å distansere seg fra det han omtaler som Kongressens politiske spill.

– Jeg vil ikke bøye av for Kongressens anstrengelser om å delta i et politisk spill i en tid som er så avgjørende for denne nasjonens liv.

Han fortsetter med å sitere Nancy Pelosi og hva hun sa da Kongressen debatterte opprettelsen av en kommisjon for det 25. grunnlovstillegget.

– Du sa den gang at en presidents egnethet til å fortsette i embetet må avgjøres av «vitenskap og fakta», og at vi må være svært respektfulle slik at vi ikke baserer våre oppfatninger på bakgrunn av en kommentar eller en oppførsel vi ikke liker, men basert på en medisinsk avgjørelse.

– Madam Speaker, du hadde rett. I henhold til vår Grunnlov er ikke det 25. tillegget en straffe- eller tilranelses-metode. En bruk av dette tillegget på en slik måte ville sette en forferdelig standard.

Pence avsluttet med å oppfordre til Kongressen og Pelosi om å avstå fra handlinger som vil øke kløften og piske opp stemningen i USA ytterligere:

Men, det forsonende brevet til tross, i nattens debatt som endte med at riksretts-resolusjonen ble vedtatt med 233 mot 205 stemmer, fortsatte Pelosi med oppildnende anklager mot Trump: