Et qatarsk flagg foran en plakat av Saudi-Arabias kong Salman i Riyadh. Mandag ble offentliggjort at landene er enige om å åpne grensene og luftrommet for hverandre igjen. Arkivfoto: Amr Nabil, AP / NTB

Saudi-Arabia og Qatar er enige om å gjenåpne luftrommet og grensene mellom landene. Grensene har vært stengt i mer enn tre år.

Kuwaits utenriksminister Ahmad Nassat Al-Sabah sier åpningen gjelder fra og med mandag kveld. Kuwait har meglet mellom Qatar og de fire landene som utløste embargoen mot landet i 2017.

Saudi-Arabia valgte å stenge både luftrommet og grensen til Qatar, noe som førte til at en allianse av land isolerte landet og hovedstaden Doha. Qatar har støttet islamistiske grupper i området og har et godt forhold til Iran.

Gjenåpningen av grensene er et gjennombrudd, sier en anonym tjenesteperson til nyhetsbyrået AFP. Ifølge kilden skal Jared Kushner delta på en signeringsseremoni i den nordvestlige saudiarabiske byen Al-Ula med de seks landene i Golfrådet samt Egypt.

Kushner er president Donald Trumps svigersønn og har deltatt i det diplomatiske arbeidet i Midtøsten. Konflikten har satt Qatar, hvor USA har store militærbaser, opp mot amerikanernes allierte Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Sjåfører i det sørlige Doha tutet og passasjerer veivet med armene ut av vinduet på den vanligvis rolige Salwa-motorveien etter avgjørelsen.

Grenseåpningen anses som et første skritt til å løse krisen i området. Men det gjenstår mye arbeid for å lukke det store gapet mellom Qatar og rivalene i regionen, ifølge analytiker Michael Stephens.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.