Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT via AP / NTB

De første svenske koronatallene siden lille julaften viser at 205 mennesker har dødd i løpet av høytiden. 32.485 har fått påvist smitte.

Dermed er det registrert 8.484 koronarelaterte dødsfall og 428.533 smittetilfeller i Sverige siden pandemien nådde landet, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

De understreker at de mange helligdagene gjør at det kan være vanskelig å sammenligne med tidligere uker.

Kriselov og kirkeklokker
Mandag la den svenske regjeringen fram et forslag til en ny kriselov som skal gi myndighetene utvidede fullmakter til å regulere nærings- og samfunnsliv under pandemien.

Blant annet vil de kunne stenge bedrifter eller begrense hvor mange som får være på jobb. Personer som bryter den nye loven skal kunne straffes med bøter. Loven skal etter planen gjelde fra 10. januar og ut september 2021.

Nyttårsaften klokken 18 skal det ringes med klokkene i svenske kirker til minne om ofrene for pandemien, melder nyhetsbyrået Ritzau.

– Det er et spesielt år som nå går mot slutten, sier erkebiskop Antje Jackelén. Han minner samtidig om at «kampen mot viruset og dets mutasjoner fortsetter i 2021 og vil kreve utholdenhet og mot».

900 innlagt i Danmark
I Danmark er det registrert 22 dødsfall og 2.621 smittetilfeller det siste døgnet, opplyser Statens Serum Institut. Til sammen er tallene nå oppe i henholdsvis 1.226 og 158.447.

900 covid-19-pasienter er tirsdag innlagt på danske sykehus. 128 av dem ligger på intensivavdeling, 73 med respirator.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.