Amerikanske helsemyndigheter har innført krav om obligatorisk negativ covid-test for å slippe om bord på et fly til USA. Kunne ikke Norge gjøre det samme, hvis man ikke har testkapasitet? Passasjerer venter på Gatwick 20. desember. Foto: Gareth Fuller/PA/AP/NTB

Norske myndigheter innrømmer at de ikke har kapasitet til å tvangsteste alle på fly fra Storbritannia. I stedet velger man å forlenge innreiseforbudet til foreløpig  29. desember, men det kan bli aktuelt til over nyttår. Bent Høie sier det jobbes med saken.

– Det er fortsatt nødvendig å opprettholde tiltak slik at vi vinner tid til å skaffe mer kunnskap om viruset og forhindre mulig spredning i Norge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Samtidig innrømmer Høie at de ikke har kapasitet til å teste alle.

– Det er fortsatt nødvendig å opprettholde tiltak slik at vi vinner tid til å skaffe mer kunnskap om viruset og forhindre mulig spredning i Norge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Pandemien har vart i tre kvart år og ennå har ikke myndighetene kapasitet til å teste passasjerene på ett fly. Høie kommuniserer med pressemelding, og går ikke inn på hvordan det er mulig med så lav kapasitet.

Høie fremhever at rutiner og kapasitet for å sikre testing av alle som normalt kommer med fly fra Storbritannia er under arbeid, men de er ennå ikke etablert eller sikret i tilstrekkelig grad.

Obligatorisk testing ved innreise har vært på agendaen lenge. Likevel virker det som situasjonen er kommet uforvarende på myndighetene.

På 3. juledag skulle opprinnelig fire fly fra Storbritannia ankomme Gardermoen. London-flyet til British Airways var innstilt før forlengelsen ble kjent. (NTB)

 

Kjøp Asle Tojes bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.