Dårlig sikt skapte farlige situasjoner på E6. Foto: Privat

Indere i Norge satte søndag i gang en sympatiaksjon for bønder i hjemlandet. Det gjorde de ved en kjør-sakte-aksjon på E6 som politiet betegner som trafikkfarlig. Initiativtakerne sier de ville påkalle oppmerksomhet om jordreformen, men spørsmålet er om denne ikke var negativ.

Bilene kjørte i 20–30 km ikke bare i ett, men i to felt. Det skapte trafikkfarlige situasjoner.

– Det er livsfarlig å kjøre 10–20 kilometer i timen på en høyhastighetsvei, sier operasjonsleder Svein Walle fra politiet i Øst til VG.

Tidligere i ettermiddag meldte politiet at «flere hundre biler» beveget seg i en saktekjørende kolonne på E6 ved Jessheim, og som snarlig forflyttet seg over på E16.

Begrunnelsen som blir gitt er merkelig:

Arrangør Nirmaljit Singh forteller at markeringen kun var ment for å kunne vise i indiske medier at bøndene i India også har støtte her i Norge. Det var aldri et poeng at markeringen skulle få stor oppmerksomhet her til lands.

Hvis man blokkerer E6, tror man at det ikke vil få oppmerksomhet?

Er norske veier en scene man kan oppføre aksjoner på foran øynene på indere hjemme? Argumentasjonen er merkelig. Hvor er hensynet til andre bilister?

Ifølge operasjonsleder Svein Walle i politiet måtte politiet gripe inn på grunn av flere farlige situasjoner som følge av markeringen.

– Vi har ikke noe imot aksjoner i seg selv, men det er mange farlige situasjoner som oppstår, og det er vi ikke så glad i, sier operasjonslederen.

Hvorfor akkurat kjør-sakte-aksjon på en motorvei? Ifølge en av deltakerne av hensyn til koronaen.

En av dem som deltok i aksjonen tidligere på søndag, og som ønsker å forbli anonym, forteller til VG at hun ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene fra politiet.

– Vi kjørte i nærmere 80–90 kilometer i timen. Dessuten er dette en protest som er veldig viktig for oss, sier hun.

Holdningen overfor andre bilister virker nonchalant. Aksjonen vil nok utløse reaksjoner, men kanskje i en helt annen retning enn det aksjonistene forventer. Det virker ikke som de forstår at dette er svært dårlig reklame for indere i Norge.

 

Arrangør oppgitt etter bilmarsj: − Blir stresset og lei meg

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.