Flere av familiene til motstandsfolk under krigen varsler søksmål dersom Marte Michelets bok «Hva visste hjemmefronten?» ikke trekkes tilbake. Her fra 2018 da forfatteren møtte historikere etter utgivelsen av boka. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Flere av familiene til motstandsfolk under krigen varsler søksmål dersom Marte Michelets bok «Hva visste hjemmefronten?» ikke trekkes tilbake.

Deres advokat John Christian Elden sier til NRK at de vurderer å gå rettens vei om så ikke skjer, men han håper og tror at det ikke blir nødvendig.

– I første omgang regner vi med at Gyldendal vil trekke tilbake boka og få noen voksne personer til å lese gjennom den, og eventuelt komme tilbake med en bok de kan gå god for, sier Elden.

Han sier at dette betyr mye for familien det gjelder.

– Det er svært viktig for dem når deres forfedre, som er helter, blir skjelt ut og hengt ut på måter det ikke er dekning for og ikke kildemessig grunnlag for. De har behov for en reaksjon. Om rettsvesenet er best, det er noe vi må vurdere, sier Elden.

Administrerende direktør Arne Magnus i Gyldendal sier at de sammen med forfatteren har lagt ned et omfattende arbeid med boka.

I slutten av oktober lanserte Dreyers Forlag et motsvar til boka der tre historikere tar et oppgjør med kildebruken og fremstillingen i Michelets bok.

I en kronikk i VG svarer Marte Michelet på kritikken.

 

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.