Foto: Carina Johansen / NTB.

I alt 180 ordførere har undertegnet et opprop mot den varslede reformen i domstolene og krever en utredning av den.

I alt 178 ordførere og to fylkesordførere frykter den varslede reformen i domstolene vil føre til en sentralisering av den tredje statsmakten «uten å ta hensyn til protestene fra dem som risikerer å miste sin tingrett og jordskifterett», skriver Nationen.

Reformen vil redusere 60 tingretter og 69 rettssteder til 23 tingretter, men beholde samme antall rettssteder. Ingen arbeidsplasser skal etter planen legges ned. Regjeringen er avhengig av støtte fra Fremskrittspartiet for å få reformen gjennom. Partiet har tidligere sagt de er imot reformen, men har nå brakt reformen inn i forhandlingene om nytt statsbudsjett.

Ordførerne krever nå at den ikke blir avgjort som del av forhandlingene om nytt statsbudsjett.

– Det er for alvorlig tematikk til at det skal bli sauset sammen med statsbudsjettforhandlingene, sier talspersonen for oppropet, ordfører Sigrun Prestbakmo (Sp) fra Salangen i Sør-Troms.

Justispolitisk talsperson for Høyre på Stortinget, Peter Frølich, bekrefter at reformen er en del av forhandlingene om statsbudsjettet, men avviser at noe «sauses sammen».

– Reformen behandles selvstendig i justiskomiteen, sier han til Nationen.

(©NTB)

 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.