Statsminister Erna Solberg (H) under den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB

SV-leder Audun Lysbakken vil vite hva statsminister Erna Solberg (H) gjør for å komme til bunns i påstandene om amerikansk spionasje mot mål i Norge.

Danmarks Radio (DR) avslørte i helgen at amerikansk etterretning skal ha spionert på mål i Norge.

– Gitt de opplysningene som har kommet fram gjennom danske medier, hva gjør regjeringen for å få sannheten på bordet? spurte Lysbakken i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

– Det er riktig at Danmark har en gjennomgang og granskning av hva som eventuelt har skjedd, basert på medieopplysninger fra anonyme kilder som ikke er verifisert, sa Solberg.

Hun viste til at den danske regjeringen har tatt saken på alvor og nå går grundig gjennom den.

– Vi har også vært i kontakt på embetsnivå om saken for å bli informert og å få vite om det er opplysninger knyttet til Norge som skulle være gitt i et slikt eventuelt samarbeid, sa Solberg.

– Vår forsvarsminister har en avtale med den danske statsministeren om en samtale knyttet til dette for å følge opp spørsmålet.

DR meldte i helgen at den amerikanske etterretningstjenesten NSA ifølge anonyme kilder skal ha spionert mot Danmark, Sverige, Tyskland, Frankrike, Nederland og Norge. Spionasjen skal ha hatt sammenheng med kampflykjøpene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.