Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Tirsdag uttalte Tysklands forsvarsminister, Annegret Kramp-Karrenbauer, at EU er fullstendig avhengig av USA og NATO for å garantere Europas sikkerhet.

– Ideen om strategisk autonomi for Europa går for langt, om det skaper en illusjon om at vi kan garantere sikkerhet, stabilitet og velstand i Europa uten Nato og uten USA, sa Kramp-Karrenbauer i en tale, ifølge Reuters.

Forsvarsministeren sa videre at det vil ta flere tiår å bygge opp militær kapasitet som kan erstatte den NATO og USA gir i dag.

Uttalelsen kom som et svar på gårsdagens uttalelser fra Frankrikes president, Emmanuel Macron, hvor han oppfordret Europa til å bli mer selvstendig i forsvarsspørsmål.

Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer gjentok tirsdag at Europa ikke kan forsvare seg uten NATO og USA.

Mandag uttalte Frankrikes president Emmanuel Macron i følge Reuters at en lignende kommentar fra forsvarsministeren var «en feiltolkning av historien», og oppfordret Europa til å bli mer selvstendige i forsvarsspørsmål.

Kramp-Karrenbauer er enig i at Europa må være en likestilt partner med USA, men legger til at Tyskland og Europa ikke kan forsvare seg uten USAs atomvåpen og konvensjonelle styrker.

– Tyskland og Europa kan ikke beskytte seg uten USAs atomkraft og konvensjonelle styrker. Dette er de nøkterne fakta, sa den tyske forsvarsministeren.

Få opplyste venner. Gi dem julegaver fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.