Her, ved tollen i Magnormoen, ble litaueren stoppet med rekordlasten. Foto: Annika Byrde / NTB

Tollerne ved Magnormoen kontrollstasjon beslagla i august over to og en halv million sigaretter og 5.000 liter brennevin, skjult i lasten på et estisk vogntog.

– Sjåføren var en litauer i slutten av 40-årene. Han var alene i vogntoget og fremviste tollpapirer på godset han fraktet – 15 dobbeltpaller med fiberplater, sier seksjonssjef Kjersti Bråthen ved Tolletaten i Kongsvinger til Glåmdalen.

Mannen fortalte tollerne at han var på vei til Bergen, og at han hadde kjørt lignende last til Norge tidligere.

– På spørsmål om han hadde andre varer med seg, fortalte han at han hadde med seg én kartong med sigaretter, ett brett med øl og ei flaske med brennevin, sier Bråthen.

Tollerne tok en sjekk av dobbeltpallene, flyttet litt på noen plater og bestemte seg for å losse lasten.

– Vi fikk bekreftet mistanken vår. Først lå det to-tre plater, og så var resten av platebunken uthulet og fylt opp med sigaretter og vodka, sier Bråthen.

Alle de 15 dobbeltpallene ble skrudd opp. Samtlige inneholdt sigaretter og brennevin. Tellingen stoppet til slutt på 2.550.400 sigaretter, 5.017 liter brennevin og 12 liter sider. De ulovlige varene hadde en avgiftsunndragelse på til sammen 10.961.239 kroner.

Beslaget er det største sigarettbeslaget gjort på landevei i Norge hittil i år, og er det største siden tollerne på Svinesund i juni 2018 tok 5,39 millioner sigaretter.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.