Kart over områder som ble berørt av jordskjelvet. Illustrasjon: EMSC/Twitter

Fire mennesker er bekreftet omkommet og minst 120 er skadd i Tyrkia etter et kraftig jordskjelv nordøst for den greske øya Samos fredag.

Jordskjelvet ble målt til 6,6 av det greske seismologiske instituttet, og det hadde sitt senter 16,5 kilometer under Egeerhavet.

Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS målte styrken til 7, og det er også meldt om en rekke etterskjelv.

De materielle ødeleggelsene ser foreløpig ut til å være størst i distriktene Bayrakli og Bornoa i Izmir-provinsen, der flere boligblokker har rast sammen og redningsmannskaper nå leter i ruinene.

Ifølge Tyrkias krisemyndighet AFAD er det hittil funnet fire omkomne i Izmir, og minst 120 mennesker er skadd.

Fanget i ruinene

Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu er et ukjent antall mennesker fanget under sammenraste bygninger.

En mindre tsunami har også forårsaket høy vannstand og oversvømmelser flere steder langs kysten av Tyrkia.

Øyenvitner forteller også at det stiger opp røyk flere steder i Izmir, som har drøyt 4 millioner innbyggere og er Tyrkias tredje største by.

Izmirs ordfører Tunc Soyer opplyser til CNN Turk at rundt 20 bygninger raste sammen under skjelvet. Det meldes også om mindre ødeleggelser på bygninger i seks andre tyrkiske provinser.

Etterskjelv

Også på Samos meldes det om sammenraste bygninger, og lokale medier melder at minst fire mennesker er sendt til sykehus med skader.

Ifølge guvernøren på Samos, Yiannis Stamoulis, er det imidlertid ikke meldt om personskader på øya etter skjelvet, men innbyggere bes om å holde seg unna store bygninger på grunn av risiko for flere etterskjelv.

Innbyggerne oppfordres også til å holde seg unna kysten av frykt for tsunami. Øyas største havn ble oversvømt, og vann strømmet inn i gatene.

Det kraftige skjelvet ble også merket på Kreta, i den greske hovedstaden Aten og i Tyrkias største by Istanbul, men det er ikke meldt om ødeleggelser der. Også i Bulgaria ble skjelvet registrert.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.