Over 3000 er drept og et ukjent antall mennesker fryktes å være fanget i ruinene etter et jordskjelv i Tyrkia og Syria. Dødstallene forventes å stige.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kaller jordskjelvet den verste katastrofen i Tyrkia siden 1939.

I Tyrkia skal  minst 1762 ha mistet livet, i tillegg er 11000 skadet.I Syr ia har man foreløpig bekreftet minst 1293 dødsfall.

Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS hadde skjelvet en styrke på 7,8. Episenteret var ved den lille byen Pazarcik, nord for den større byen Gaziantep, og skjelvet inntraff litt over klokka 02 natt til mandag lokal tid, ifølge NTB.

Et område litt lenger nord er også rammet av et etterskjelv med en styrke på 7,5.

Et redningsteam fra EU er allerede på vei til Tyrkia, med personell fra åtte EU-land.

Selv krigsherjede Ukraina tilbyr å sende et redningsteam til Tyrkia. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver på Twitter at han er sjokkert over meldingene om så mange døde og skadde som følge av jordskjelvet.

– Vi sender våre kondolanser til familiene til ofrene. Vi står nær det vennlige tyrkiske folket, klare til å gi nødvendig assistanse, skriver han videre på tyrkisk i Twitter-meldingen. (NTB)

Også russerne vil bistå. President Vladimir Putin tilbyr russisk hjelp til Tyrkia og Syria etter jordskjelvet, og sender russiske redningsarbeidere sendes til begge land. Russland er en nær alliert av Assad-regimet i Syria og har fortsatt en betydelig militær tilstedeværelse i landet.

Israel tilbyr hjelp til Syria, melder The Times. Millioner av flyktninger fra krigen i Syria ble rammet av det voldsomme jordskjelvet. Det skaper ekstra store problemer at jordskjelvet fant sted midt på vinteren, i krevende værforhold.

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.