Theodor Severin Kittelsen (1857-1914)
Olje på lerret, 100 x 150 cm, privateie

Andersnatten er et fjell ved innsjøen Soneren i Sigdal, som Kittelsen kunne se fra sitt hjem og atelier i Lauvlia, der han var bosatt fra 1899 til 1909. Vi finner dette fjellet i flere av hans verker.

Kittelsen skrev selv:

Da løftet Andersnatten sit mørke tungsindige kjæmpehode over alt andet. Som et vældig troll stirret fjeldet over til lille Lauvlia.

Andersnatten gikk under hammeren hos Blomqvist i Oslo den 20. oktober i år. Prisantydningen var 8-10 millioner NOK, men tilslaget falt ved 14 millioner NOK, som er prisrekord for et norsk kunstverk ved en auksjon i Norge. (Prisrekorden hittil for et norsk kunstverk ble satt hos Sotheby’s i 1912, da en variant av Edvard Munchs Skrik ble solgt for 120 millioner USD).

Kittelsens originale håndskårne ramme er bevart (Foto: Ida GjellerudNRK).

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.