Foto: Skjermdump NRK. 

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har utsatt forbudet mot fluorsmøring, grunnet manglende kontrollsystem. Men MDG mener Norge uansett må forby slik smøring for egne utøvere. Det er ikke så farlig om norske deltakere dermed er sjanseløse i internasjonale konkurranser.

Å ha fluorsmøring under skiene gir bedre glid, både i langrenn, skiskyting og alpint. Men dette stoffet skal være skadelig for natur og mennesker. Derfor har det internasjonale skiforbundet FIS vedtatt et forbud.

Men man har ennå ikke klart å få på plass et godt system for å kontrollere at forbudet overholdes av alle deltakere i internasjonale konkurranser. Det kan være mulig å jukse ved å bruke slike preparater ulovlig. Man vet fra før hvordan enkelte land har bedrevet massivt juks med blant annet doping for å vinne konkurranser i langrenn og skiskyting. Særlig Russland har «utmerket» seg her. Skandalene har stått i kø, og hele sporten har vært i fare for å bli totalt ødelagt.

For det er nettopp dårlige kontrollrutiner har gjort det mulig for både russiske og enkelte andre lands utøvere å jukse til seg medaljer gang på gang.

Det er  grunn til å frykte at samme mangel på moral og sportsånd vil gjøre seg gjeldende også i spørsmålet om fluorsmøring.

For at ikke konkurransene skal ødelegges av mulig juks, mistanker og rykter, har FIS besluttet å utsette innføringen av forbudet til man har utviklet helt sikre kontrollsystemer. Trolig blir det først i sesongen som starter om et år, altså 2021/22.

Dette får MDG til å reagere. I et innslag i Dagsnytt 18 mandag denne uken raser partiet mot at ikke forbudet iverksettes kun for norske utøvere, øyeblikkelig.

«Det er høl i hue», sier MDGs nestleder Kriss Rokkan Iversen.

«Når vi vet at dette stoffet er giftig, så er forbud det eneste riktige», sier hun.

Presidenten i Norges skiforbund, Erik Røste, prøver å minne om at forbudet faktisk er vedtatt, og blir innført om kort tid. Først må man bare sikre seg at det blir mulig å konkurrere på en måte som ikke åpner for massiv juksing.

Dette biter ikke på MDG.

«Norge må gå foran som et godt eksempel», sier Iversen, et nokså velkjent MDG-argument.

Hun mener at norske utøvere skal reise til World cup og mesterskap uten fluorsmøring, mens andre nasjoner vil kunne benytte dette en sesong til.

Med tanke på de små marginene som bestemmer hvem som blir vinnere og tapere i idretten, ofte hundredels sekunder, ville et ensidig norsk forbud i praksis bety at norske utøvere ville være uten sjanse til å hevde seg kommende sesong. De ville bli rent «listefyll».

Skipresident Røste påpeker at Norges nye alpinkomet Lucas Braathen vant sesongåpningen i storslalåm i Sölden denne helgen med en margin på 5 hundredels sekund. Det ville vært umulig dersom han ikke hadde kunnet benytte samme skismøring som sine konkurrenter.

Erik Røste nevner at fluor i skisporten neppe utgjør noen massiv miljøtrussel:

«Kun 1 prosent av fluorforbruket i verden er i skisport», sier han.

Når man tar med at forbunet allerede er innført for utøvere under 16 år, vil det samlet sett være snakk om et forbruk av fluor som er temmelig mikroskopisk.

Akkurat det å hisse seg opp over knapt målbare størrelser uten praktisk betydning, er blitt selve kjernen i hva MDG står for. For det samme er også tilfelle i debatten om CO2-utslipp. Partiets politikk minner om religiøs dogmatisme.

Mot slutten av debatten forsøker Røste å få MDGs nestleder til å gjøre en snarvisitt i realitetenes verden. Det vi si der vanlige mennesker, organisasjoner og nasjoner befinner seg.

«Her er det snakk om internasjonale konkurranser, med stor interesse og store konsekvenser. Vi har sagt at vi må ha et testsystem som fungerer», sier han.

Men slikt gjør ikke inntrykk hos et parti som vil redde verden fra innbilte «kriser», nå med en gang. For dem spiller det ingen rolle hvordan det går med norske utøvere som har idrett som yrke. Disse vil ha trent hundrevis av timer hver frem mot sesongen, men være uten mulighet til å vinne noe som helst med dårligere smøring enn konkurrentene.

For MDG er det antagelig viktigere «å vinne» nok en symbolkamp uten verdi for annet enn deres eget selvbilde.

Hva er det egentlig som er «høl i hue»?

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!
 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂