Dominique Schnapper. Foto: TMorlier, Fondapol / Wikimedia Commons.

Halshuggingen av Samuel Paty kaster et tragisk lys over noe vi har visst siden 2002 med utgivelsen av boken «Les Territoires perdus de la République» (Republikkens tapte territorier), sier Dominique Schnapper, tidligere medlem av Frankrikes forfatningsdomstol, i et intervju med Le Figaro.

Boken satte blant annet fingeren på problemene med antisemittismen, sexismen og rasismen hos skoleungdommer av nordafrikansk opphav i Frankrikes problemområder. Dette var det første klare portrettet av et sosialt og kulturelt forfall i disse områdene som også sammenfalt med et identitetsproblem: De angjeldende ungdommene anså seg ikke som franske.

I 2004 leverte Frankrikes daværende utdanningsdirektør Jean-Pierre Obin en rapport om islamiseringen av franske skoler til utdanningsministeren. I visse skoler var det ikke lenger mulig å snakke om Holocaust, Dreyfus-saken eller Voltaire. Innholdet var så eksplosivt at statsråden først unnlot å offentliggjøre den, noe som omsider ble gjort i 2006.

Schnapper er ikke nådig med dem som siden har feid problemene under teppet:

I femten år har den ene utdanningsministeren etter den andre nektet å forholde seg til angrepene på sekularismen og det stadig sterkere islamistiske presset i skolene. De la Obin-rapporten i skuffen for ikke å skape bølger.

Akademia tok hintet, og valgte som statsråden å se en annen vei, konstaterer Schnapper.