Storbritannias statsminister Boris Johnson på vei inn til nasjonalforsamlingen mandag. Foto: Kirsty Wigglesworth, AP / NTB

Lokale nedstengingsregler i Storbritannia vil framover avhenge av om områder blir vurdert til å være i mellomstor fare, høy fare eller veldig høy fare.

Storbritannias statsminister Boris Johnson kunngjorde forslaget da han talte i parlamentet mandag. Forslaget vil bli diskutert i nasjonalforsamlingen før det trer i kraft.

– Dette er ikke slik vi vil leve livene våre, sa statsministeren.

Høyere enn i mars

Innledningsvis fastslo han at smittetallene i Storbritannia nå er høyere enn i mars. Han sa at landet ikke bør stenge helt ned igjen, som enkelte ønsker, men heller ikke la viruset gå sin gang.

– Vi går på en trang sti mellom de sosiale og økonomiske kostnadene av en full nedstengning på den ene siden, og de store menneskelige og økonomiske kostnadene av en pandemi som ikke blir bekjempet på den andre siden, sa Johnson.

I områdene der faren blir vurdert som mellomstor, noe som vil gjelde store deler av landet, vil barer og restauranter måtte stenge klokken 22. I tillegg kan ikke flere enn seks personer samles.

Johnson viste ved flere anledninger til viktigheten av at det ikke blir lagt for mye press på det britiske helsevesenet.

Strenge tiltak i Liverpool

Det nest høyeste nivået tar sikte på å hindre smittespredning mellom husholdninger, noe som innebærer forbud mot at personer fra ulike husholdninger samles innendørs.

I det høyeste farenivået vil personer fra ulike husholdninger ikke kunne samles innendørs og i private hager. Barer og puber vil også stenge i disse områdene.

Byen Liverpool, der det har blitt innført omfattende restriksjoner etter økt smittespredning, blir vurdert som et område der faren er svært høy. Med de forskjellige farenivåene medfølger ulike tilnærminger til hvordan samfunnet skal stenges ned.

Mandag ble det meldt om 13.972 nye smittetilfeller i Storbritannia, i tillegg til at ytterligere 50 personer har mistet livet.

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.