Trump benytter hendene under talene. På håndbaken har han plasterlapper, trolig etter veneflon. Det hvite hus 10. oktober. Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix

Vestlig elite har de siste tyve år oppdaget at globaliseringen skaffet dem en gullgås som ga dem ufattelig rikdom og makt. Men skulle den fortsette med det, måtte ikke folk oppdage hva som foregikk. Én ting var rikdommen, noe annet var makta. Gradvis mistet folket sin suverenitet. Den havnet i Brussel og Beijing. Inntil en folketribun dukket opp som truet med å ta fra dem gullgåsa.

Joe Biden og Kamala Harris har null appell til velgere på grasrotplan. Men meningsmålingene viser likevel at de har et forsprang på Trump. Hvordan kan det ha seg? Er alt orkestrert? Bunner det i at medier og byråkrati gjør sitt ytterste for å opprettholde en forestilling om at Biden har stor oppslutning? Er alt en bløff?

Svaret på dette har også relevans for Europa. Brexit var et sjokk for Makta, på samme måte som Trump. De har aldri kommet over det, og forbannet seg på at det aldri skulle skje igjen. De vil nå vinne, koste hva det koste vil.

Delegitimering

I bunnen ligger en delegitimering av folkets suverenitet, som demokratiet hviler på. Det gjør det også i Norge. Våre politikere visste at det ikke var flertall for å melde oss inn i EU. Derfor gikk de en omvei og gjorde det stykkevis og delt. Nå er vi i praksis medlem.

Det var noen våkne samfunnsdebattanter som så hvordan en maktelite forsøkte å kuppe Stortinget, blant dem professor Thomas Chr. Wyller. Han var opptatt av prosedyrene som Grunnloven bestemmer for å avstå suverenitet til overnasjonale institusjoner som EU. Den setter strenge krav til flertall og krever et stortingsvalg imellom. Lahnstein støttet også opp om den nasjonale linjen.

Men den politiske makta har snakket «internasjonalt samarbeid» opp, og gjort «nasjonalt» til noe tvilsomt. De siste tyve årene har vi opplevd en avnasjonalisering uten sidestykke.

Da Hillary sa at halvparten av Trumps velgere var «uspiselige», blottet hun ikke bare sin forakt for disse velgerne, men for selve demokratiet; for deres rett til å delta. Hun underkjente denne retten.

Vi har hatt to folkeavstemninger mot EU. Britene har Brexit. Så overtok USA.

Hvorfor tror dere norske medier kjemper uavbrutt 24/7 mot Trump? Fordi en Trump-seier vil rokke ved deres grunnfjell.

Hvem mangler legitimitet?

Makta i Vest-Europa bygger på eksperimenter med samfunnet som befolkningen er imot. Makta vet det. Derfor strammes det til.

Trump er folketribunen som avslører Makta og viser at den mangler folkelig forankring. Det gjør Makta hysterisk. Den står naken på scenen.

Trump har på disse fire årene gitt amerikanerne smaken på demokrati igjen – de 40–45 prosent som ikke lenger gadd å stemme. Vi er på vei mot lignende tilstander her hvis vi ikke får partier som tar folks misnøye på alvor.

Makta har gjort demokrati til en lek hvor de bestemmer hvem som får være med på leken. Hillary sa: – Dere er uskikkelige, urene, stygge i tøyet, overvektige, røyker, liker våpen og kristendom. Dere får ikke være med og leke.

Resistance

Etter nederlaget, som hun sa var juks, døpte hun motstanden for Resistance. Siden har de sabotert Trump.

Norske medier vil aldri fortelle at dette var og er åpenlys undergraving av en sittende president.

Det gjaldt å delegitimere ham med lekkasjer og stadige prosesser. Trump sto som et fjell og slo tilbake med Twitter-meldinger. Han har fått rett: Det har vært en hekseprosess mot ham helt siden vinteren 2015/2016. Dét vil norske medier aldri innrømme. Det at de ikke tør å skrive om Obamagate, viser at de har mange svin på skogen.

Debatten må ikke dreie i en retning som retter søkelyset mot deres egen dekning. Dén er hevet over diskusjon. Men monotoni er kjedelig. Mediene mister oppslutning, og vi merker en økende interesse for Documents dekning: Det foregår et stort drama i USA som mediene ikke vil se. De driver i stedet med karakterdrap på «Den oransje mannen».

Gullgåsa

Fundamentalt er det demokratiet de angriper. Hvis suvereniteten hviler hos folket, må folket opplyses. Det forutsetter at de som har posisjoner, er klar over at de er tjenere, og ikke herrer. Utviklingen i Vesten de siste tyve år er historien om en elite som fant ut at den ikke bare ville beholde pengene selv, men også Makta som gjorde det mulig å bestemme at det skulle forbli sånn.

De oppdaget at de satt på en gullgås når alt fløt fritt. Nasjonal selvråderett ble en irritasjonsfaktor. Dessverre lot mediene seg kjøpe. Gullgåsa klekket så mange egg at det var penger til alle som beviste sin lojalitet.

Denne mekanismen er det som over tid gjør Vesten like korrupt som de landene vi tidligere har påberopt oss å skulle hjelpe. Når en elite oppdager at den sitter på trylleformularet for ubegrenset rikdom og makt, men at prisen er å avslutte demokratiet, gjør den nettopp dét. Da blir folket til en brysom faktor som må holdes i ro. Skulle en folketribun stige opp, må han tas ned med alle midler. Trumps livvakter må passe ekstra godt på.

Hvis du ikke ønsker å leve i en virkelighet der all opposisjon er forstummet og mulighetene for å erobre makten er blokkert, bør du støtte Document.