Statssekretær Hilde Barstad. Skjermdump, NRK.

Da EUs innenriksministre hadde sitt første møte om den foreslåtte migrasjonspakten, var Norge også med. Det er viktig, sier statssekretær Hilde Barstad (H).

Forslaget som nå ligger på bordet, inneholder ikke lenger krav om kvoter for omfordeling av asylsøkere, noe som har fått tidligere forsøk til å strande. Kommissær Ylva Johansson la stor vekt på samarbeid og bedre ordninger for retur. Her mener Barstad at Norge har mye å bidra med.

– Derfor har vi overfor EU vist til våre erfaringer med hurtigbehandling av asylsaker og påfølgende retur, og fremhevet betydningen av slike ordninger som en del av migrasjonshåndteringen, skriver Barstad i en epost til NTB etter møtet.

Selv om det ikke var lagt opp til noen inngående diskusjon i torsdagens videomøte, gikk punktet om migrasjonspakten langt over den tilmålte tiden. Dette er første gang innenriksministrene var samlet – om enn virtuelt – siden kommisjonens forslag ble lagt fram.

Barstad sier håndteringen av migrasjon til Europa også er viktig for Norge.

– Migrasjonspakten vil også få konsekvenser for oss, og derfor er det viktig at vi får være med å diskutere dette med innenriksministrene i EU.

Statssekretæren sier kommisjonen legger opp til at Norge kun skal være bundet av deler av regelverket, i tråd med de avtalene vi har om tilknytning til EU.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.