Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Eplebønder i Hardanger har pleid å legge eplemost, saft og frukt ut til salg i boder langs veien, og folk sørger selv for betalingen. Nå rapporteres det at pengekassa er tom og varene borte. Bøndene er bedrøvet over tillitsbruddet. Et artig tiltak kan forsvinne.

Trenden er vel kjent fra Danmark, der bønder selger poteter, frukt og bær langs veien. Der har det lenge vært et problem at varene og pengene forsvinner. Det er en kjent sak at det ofte er utlendinger som forsyner seg.

Eplebonden Kjetil Lerfall på Alsåker i Hardanger er blant dem som stoler på folk og regner med at de betaler for den egenproduserte eplemosten. Helt fram til forrige helg har det gått fint, men da var pengeskrinet med dagens omsetning stjålet.

– De fleste betaler med Vipps, og det er stort sett bare noen hundre kroner og vekslepenger i skrinet. Det er tillitsbruddet som bekymrer meg. Det skader Hardangers omdømme, sier Lerfall, som synes situasjonen er trist.

Bodene er en viktig merkevare for Hardanger, mener han, der det ofte også blir solgt moreller, plommer, syltetøy og saft.

Politiet tror noen har gått systematisk til verks mot småprodusenter rundt Alsåker, Utne og innover Sørfjorden. Noen steder var bare pengene forsvunnet, mens andre steder var både penger og varer borte.

– Vi synes saken er alvorlig nettopp fordi dette er en ordning som bygger på tillit mellom bonde og kunde. Dette tillitsforholdet vil vi opprettholde, og søker derfor tips i saken, sier politioverbetjent Øystein Torsnes ved Hardanger lensmannskontor. (NTB)

Her er ebok-utgaven! Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den.

Kjøp Halvor Foslis bok her!