Leder i Senterpartiet (Sp) Trygve Slagsvold Vedum diskuterer jobbskaping og bærekraft med blant andre statsminister Erna Solberg (H) og leder i Fremskrittspartiet (Frp) Siv Jensen når NHO lanserer «Neste Trekk – veikart for fremtidens næringsliv» 31. august i år. De burde også kunne diskutere et regjeringssamarbeid i 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

På Dagbladets september-barometer er det tre partier som gjør det bra, og som sammen ville hatt over 50 prosent oppslutning.

Summerer vi oppslutningen om H, Frp og Sp får vi nøyaktig 51, 8 prosent. De fleste andre partier går tilbake i denne nye meningsmålingen, bortsett fra SV og KrF.

Ikke minst: Alle de tre mest utopiske partiene (og journaliststandens favoritter) – MDG, V og Rødt – ligger under sperregrensen på fire prosent. Vi får håpe det også blir valgresultatet.

Det kan da ikke være umulig at H, Sp og Frp klarer å lage en regjeringsplattform? De konkurrerer om mange av de samme velgerne, hva man kan kalle det tause flertallet av trauste og realistisk orienterte borgere.

Høyre har en særdeles pragmatisk sjel, og dersom de slutter å forhandle med Venstre og KrF og heller kommer Sp i møte på landbruks- og distriktspolitikk og Frp i møte på innvandring- og integreringspolitikk samt bistand, så vil mye være gjort.

De kan i fellesskap legge bort kostbar symbolpolitikk på klimafeltet, og begrunne det med at lille Norge har omtrent null effekt på klodens klima. Det vil folk forstå. Sannheten er nå en gang lett å selge inn. Det er løgner som krever spinn og en hel markedsføringsindustri.

Småpartienes udemokratiske makt over norsk politikk bør få en fireårig pause fra 2021.

 

Partienes oppslutning i prosent (endring fra august i parentes):

Ap 22,4 (-2,4), Høyre 22,7 (-1,6), Sp 15,2 (+1,3), Frp 13,9 (+2,2), SV 8,4 (+1,3), MDG 3,5 (-2,3), Rødt 3,6 (-0,8), KrF 4,6 (+1,1) og Venstre 3,6 (+0,5).

 

Dagbladet: Nytt Ap-fall – men Støre kan slippe «støttehjulene»

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!