Obersløytnantene Kristian Lyssan (t.v.) og Greg Sarakatsannis fra US Air Force fotografert i forkant av øvelsen Northern Viking i 2007. Nå skal Norge og USA gå i forhandlinger om en 50 år gammel samarbeidsavtale. Foto: Erik Veigård / SCANPIX

Norge og USA er forhandlinger om å fornye en omfattende samarbeidsavtale for Forsvaret som ble inngått i 1950.

– Det er ikke satt noen dato for når USA og Norge skal være ferdigforhandlet. Det er for tidlig å si noe mer om prosessen nå, sier pressevakt Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til NRK.

Avtalen det nå forhandles om å modernisere, er våpenhjelpsavtalen «Mutual defence assistance agreement between Norway and USA». Den ble først inngått i 1950 og førte til at Norge under den kalde krigen fikk 300 jagerfly og 8.000 militære kjøretøy uten kostnader.

Fram til sluttoppgjøret i 1996 var verdien av den amerikanske våpenhjelpen til Norge på 83 milliarder kroner.

Saken ble først omtalt på det amerikanske nettstedet Breaking Defence.

Ifølge nettstedet skal forhandlingene kunne gi et nytt regelverk for amerikanske styrker i Norge.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sendte mandag et skriftlig spørsmål til Frank Bakke-Jensen (H) der han krever at forsvarsministeren orienterer Stortinget om den nye avtalen.

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.