Mona Wille. Foto: SAP

– Vi ser at ytringsfriheten ved universitetene er under økende press, også i Norge, sier Mona Wille, redaktør for en ny antologi om ytringsfrihetens kår ved norske universiteter og høyskoler, til Morgenbladet.

– For tre–fire år siden var den generelle holdningen at trusler mot ytringsfriheten på universitetene ikke var noe tema i Norge. Det var noe som gjaldt andre land, mente mange.

Wille er redaktør for antologien «Freedom of expression in universities and university colleges», utgitt av Scandinavian Academic Press under en Åpen tilgang-lisens, september 2020.

Bidragsyterne skriver om flere typer trusler mot den akademiske ytringsfriheten. Fokus rettes ikke minst på «tiltak som innføres i beste mening, men som kan virke mot sin hensikt», sier Wille.

Institutt for samfunnsforskning og NTNU er i gang med å undersøke ytringsfriheten i norsk akademia. Wille ser frem til prosjektet:

– Det hadde blant annet vært bra å få kartlagt hvordan studentene opplever ytringsfrihet på campus, om mekanismer som selvsensur. Det er det viktig å vite mer om, sier hun.

Hårsåre studenter drøftes også – «identitetspolitikk er en stor del av dette bildet, og noe vi også behandler i boken», sier Mona Wille.

– Det vi er opptatt av, er hva universiteter og høyskoler skal gjøre. De må verne om institusjonenes grunnleggende liberale verdier ved å vise at de i praksis åpner opp for meningsmangfold, for kontroversielle ytringer. Og de må vise at de klarer å håndtere det når saker oppstår.

Andre bidragsytere i antologien er Lars Gule, førsteamanuensis ved OsloMet, advokat Vidar Strømme og briten Alison Scott-Baumann.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


 

Nå nytt opplag av en av årets viktigste debattbøker!

Kjøp Halvor Foslis bok her!