Nytt

Her et arkivbilde av Vera Lynn under en minnetilstelning for the Battle of Britain (Slaget om England) utenfor Churchill War Rooms i London, 20. august, 2010. Foto: Luke MacGregor / Reuters / NTB Scanpix

En av Storbritannias største helter i moderne tid, Vera Lynn er død, 103 år gammel. Med sanger som «We’ll meet again» og «White Cliffs of Dover», var hun en viktig inspirator for britenes stridsmoral under den annen verdenskrig.

Hennes slagere fra den gang står seg den dag i dag, og tekstene fikk et ekstra løft av hennes vakre stemme i en melodisk innpakning som nok fikk både krigstrøtte soldater og engstelige, engelske sivilister til å bite tenne sammen. Optimismen og håpet om atter å få oppleve et Storbritannia i fred, var ikke til å ta feil av. Tilfeldig var det heller ikke:

«(There’ll Be Bluebirds Over) The White Cliffs of Dover» er en populær sang fra den andre verdenskrig skrevet i 1941 av de to amerikanerne Walter Kent og Nat Burton. Den ble skrevet før USA kom med i krigen for å heve de alliertes ånd på en tid da det nasjonalsosialistiske Tyskland hadde erobret store deler av Europas areal og bombet Storbritannia.

Britiske og tyske fly kjempet over Dovers klipper i Battle of Britain. Sangen så frem mot en tid da krigen var over og freden rådet over de ikoniske Dovers hvite klipper, Storbritannias de facto-grense mot det europeiske fastlandet. (Wikipedia)

Vera Lynn forble en inspirasjonskilde for mange hele sitt lange liv. 20. mars i år fylte hun 103 år, og igjen oppfordret hun britene til å holde motet oppe, med smil og med musikk.

«Keep smiling through; Just like you always do; ‘Til the blue skies drive the dark clouds far away», skriver hun. (Document)

Se en av de mange versjonene på YouTube, hør og les:

There’ll be bluebirds over
The white cliffs of dover
Tomorrow
Just you wait and see

I’ll never forget the people I met
Braving those angry skies
I remember well as the shadows fell
The light of hope in their eyes

And though I’m far away
I still can hear them say
Bombs up
But when the dawn comes up

There’ll be bluebirds over
The white cliffs of dover
Tomorrow
Just you wait and see

There’ll be love and laughter
And peace ever after
Tomorrow
When the world is free

The shepherd will tend his sheep
The valley will bloom again
And Jimmy will go to sleep
In his own little room again

There’ll be bluebirds over
The white cliffs of dover
Tomorrow
Just you wait and see

There’ll be bluebirds over
The white cliffs of dover
Tomorrow
Just you wait and see