Sakset/Fra hofta

Statue over Trondheims grunnlegger Olav Tryggvason på en høy sokkel midt på Torvet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I en kommentarartikkel i Adressa får Terje Eidsvåg slippe til med sitt bidrag til den hysteriske kulturrevolusjonen som «de gode» endelig fikk sparket i gang under dekke av å bekjempe rasisme. I mangfoldets navn skal vi bli historieløse og dumme. Vår tusenårige kultur skal erstattes med de siste års regnbuetanker. Da gjelder det å fjerne alle visuelle markeringer av hvor vi kommer fra.

Artikkelen har tittelen Riv statuen!. Det er Trondheims grunnlegger, Olav Tryggvason, som Terje Eidsvåg vil fjerne. Og hans argument er ikke hva Olav Tryggvason gjorde i form av å være viking, ei eller er det, som han skriver, at «kunstneren bak det 99 år gamle monumentet, Wilhelm Rasmussen, var medlem av Nasjonal Samling under krigen».

Nei, det som plager Terje Eidsvåg er at tyskerne forherliget vikinger og at vi derfor må ta avstand fra vår egen historie.

Det er ikke på grunn av det Olav Tryggvason eventuelt gjorde som viking at jeg gjerne hadde sett at statuen havnet på historiens skraphaug. Vi vet ikke så mye om hva han gjorde. At han har fått æren for å grunnlegge Trondheim og var i strid med ladejarlene, trekker jo opp.

Det er heller ikke det faktum at kunstneren bak det 99 år gamle monumentet, Wilhelm Rasmussen, var medlem av Nasjonal Samling under krigen, som gjør at jeg sjelden ser opp på Torvet. Det er snarere at statuen ser ut som den kunsten vi ville fått mer av om tyskerne hadde vunnet krigen.

«Statuen ser ut som den kunsten vi ville fått mer av om tyskerne hadde vunnet krigen». Hvor lenge har man sittet inne i huset sitt i koronakarantene før man kommer opp med et slikt argument for å rive Tryggvason ned fra sokkelen? Mener Eidsvåg virkelig at vi er nazister hvis vi har statuer av vikinger i Norge?

Utrolig nok så har Adressa fremdeles et kommentarfelt. Leserne er ikke imponerte over dette innslaget:

«Fjern heller Hr.Eidsvågs publiseringsrettigheter på adressa…»

«Jeg er for å rive bygget til Adressa! Dette subsidierte søppelmanuset som utkommer for ofte vil mange få et bedre liv uten. Mange føler seg tråkket på av adressa så subsidiert mobbing av hvermansen kan vi klare oss uten.»

«Å ødelegge statuer for å rense sinn har jo også vært praktisert med hell av fundamentalister også tidligere. Identitetspolitikken trenger ikke være dårligere enn Taliban var…»

«Dette må være noe av det mest idiotiske jeg har lest på lenge. Fullstendig historieløst og mangel på kunnskap.»

Adressa