I en blog skriver medgrunnlegger av Wikipedia, Larry Sanger, at Wikipedia har lagt seg langt til venstre på den politiske skalaen. I utgangspunktet var Wikipedia ment å være nøytral, men det er lenge siden «trollene tok over», skriver Sanger, som forlot Wikipedia ett år etter lanseringen.

Retningslinjene er skrevet om, men den «falske balansen» gjør at journalistikken går imot den originale nøytrale policyen og bedriver aktivisme. Resultatet er at Wikipedia nå presser frem kontroversielle meninger om politikk, religion og vitenskap, skriver Sanger, og legger til at eksemplene er blitt flaut enkelt å finne.

“There is a rewritten policy, but it endorses the utterly bankrupt canard of journalistic ‘false balance,’ which is directly contradictory to the original neutrality policy. As a result, even as journalists turn to opinion and activism, Wikipedia now touts controversial points of view on politics, religion, and science,” Sanger wrote. “Examples have become embarrassingly easy to find.”

Larry Sanger sammenlikner Wikipedia-sidene til Barack Obama og Donald Trump. Obamas side utelater mange kjente skandaler som Benghazi, IRS (Internal Revenue Service), Nyhetbyrået AP-telefonskandale og operasjon «Fast and Furious», sier Sanger.

“A fair article about a major political figure certainly must include the bad with the good. The article is almost a total whitewash. Meanwhile, as you can imagine, the idea that the Donald Trump article is neutral is a joke.”

Sanger sammenliknet sidene av Trump og Obama og noterte at det var 5224 «ikke-flatterende-ord» i delen som omhandlet “Presidency” på siden om Trump.

“By contrast, the following ‘Public Profile’ (which the Obama article entirely lacks), ‘Investigations,’  and ‘Impeachment’ sections are unrelentingly negative, and together add up to some 4,545 words—in other words, the controversy sections are almost as long as the sections about his presidency. Wikipedia frequently asserts, in its own voice, that many of Trump’s statements are ‘false.’ Well, perhaps they are. But even if they are, it is not exactly neutral for an encyclopedia article to say so, especially without attribution.”

Sanger sier at de som godkjenner Wikipedias redigering av Trumps uttalelser, «må innrømme» at de ikke lenger støtter en nøytral policy på Wikipedia. Det var Sanger som skrev den opprinnelige nøytrale policyen for Wikipedia.

Andre sider og temaer som Larry Sanger mener heller langt til det politiske venstre er sidene om Hillary Clinton, abort, klimaendringer, legalisering av narkotika og LGBT adopsjon.

Fox News    Larrysanger.org