Den eldste stokkebåten er fra Bingen i Sørum. Båten er datert til å være fra ca. 170 f.Kr, pluss/minus 100 år.Den regnes for å være i meget god stand, og den har ikke råtnet fordi den har ligget i bunnsedimentet. Båten vil bli sendt til Norsk Sjøfartsmuseum for konservering. Den ble funnet i 1997.Foto: Lars Aamodt/Scanpix

En bonde som utførte gravearbeider på eiendommen sin i Froland i Agder, gravde fram en stokkebåt som kan være opptil 1.400 år gammel,

Båten er faktisk den tredje av sitt slag som er funnet på samme sted. De to forrige ble funnet for 88 år siden og er mellom 1.000 og 1.370 år gamle, skriver Frolendingen.

– Da min oldefar fant to for 88 år siden, ble det senere vurdert til at de var over 1.000 år gamle. Hvor gammel denne er, har jeg ingen formening om. Den kan være yngre enn de forrige, eller eldre, sier Frode Øina Andreassen.

En stokkebåt er, som navnet sier, en båt som er laget av en uthult tømmerstokk, gjerne av furu eller eik. Båttypen blir gjerne omtalt som urbåten.

Andreassen gjorde funnet fredag, og mandag kom arkeologer fra Norsk Maritimt Museum og Fylkeskonservatoren i Agder på besøk. De kaller det et prakteksemplar av en båt.

– At detaljer som toften er bevart er helt spesielt, sier arkeolog Pål Nymoen ved Norsk Maritimt Museum til NRK. Båten er rundt tre meter lang og en halv meter bred.

Fylkeskonservator i Agder, Yvonne F. Willumsen, sier båten kan være like gammel som de to andre som er funnet på tomta.

Den eldste daterte stokkebåten ble funnet i Sørum i 1997. Den er cirka 2.200 år gammel.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.