Straffesaken mot Philip Manshaus begynte i Asker og Bærum tingrett den 7. mai 2020. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Om ikke Philip Manshaus’ tidligere nazi-hilsen i retten og imitasjon av Hitlers sideskill og glatte sleik var nok, etter lot den draps- og terrortiltalte 22-åringen liten tvil om hvor han står ideologisk da han torsdag forklarte seg i Asker og Bærum tingrett.

I sin forklaring gav Manshaus, som er tiltalt for å ha drept sin adoptivsøster Johanne og for terrorforsøket i Al-Noor-moskeen i Bærum i fjor sommer, til kjenne en velkjent nazi-idé som holocaustfornektelse:

Etter innledninger fra aktor og forsvarer tok han plass i vitneboksen.

– Hver anledning til å svartmale nasjonalsosialismen blir benyttet, sa Manshaus.

Han trakk fram holocaust som «kanskje den største løgnen» og bestred en rekke tall på døde blant annet i konsentrasjonsleirene.

Tiltalte mener at dagens situasjon autoriserer ham til å gjøre det han gjorde:

Manshaus hevdet at det pågår «et aktivt folkemord på den hvite rase, på det europeiske folk».

– All motstand vi gjør, er å regne som selvforsvar, sa han.

Manshaus lyder litt som et ekko av Anders Behring Breivik, men er åpenbart ikke like sprø. Fantasiene om å øve mest mulig vold er likevel beslektede, selv om gjennomføringsevnen var ulik:

På slutten av sin frie forklaring beklaget Manshaus overfor sine meningsfeller at han ikke fikk gjort mer skade.

– Det skammer jeg meg over, sa han.

22-åringen ser altså ut til å forskanse seg i nazi-rollen etter den ikke altfor sunne politiske og spirituelle reisen han har vært på i et par-tre år. Det fremstår kanskje som en trygg havn for det som i realiteten er en usikker guttunge gjemt bak et hardt skall.

Der endte også Breivik opp. Det er vanskelig ikke å trekke linjer mellom de to, selv om Manshaus blir å anse som en Breivik light. Fraværet av en vanlig morsskikkelse kan ha spilt en rolle for begge to, men for Breiviks vedkommende handlet det om veritabelt misbruk.

 

Kjøp Peder Jensens bok her!