Nytt

Uten korn, ingen brød. Nå setter en av verdens store korneksportører stopp, de trenger sitt korn selv.  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Mange land har gått bort fra selvforsyning av korn. Tanken har vært at verdens land  til enhver tid vil kunne supplere hverandre med det man trenger. Koronakrisen setter åpenbart den typen strategier på en prøve. For nå har et av verdens største kornkamre, nemlig Russland, besluttet å innstille all eksport av korn.

Det er NTB/AFP som melder om Russlands beslutning.

Russland, som er verdens største eksportør av hvete, stanser all korneksport fram til 1. juli, opplyser landets landbruksdepartement. Beslutningen tas bare uker etter at den russiske regjeringen først innførte kvoter på korneksport fram til slutten av juni.

Det betyr at ingen får kjøpe korn fra Russland, helt uavhengig av hva slags behov de ulike landene måtte ha for å importere denne basismatvaren til sin sin egen befolkning. Dette kan sette land med lav selvforsyningsgrad i en vanskelig situasjon, med mindre man har opparbeidet egne, store kornlagre.

Både Verdens handelsorganisasjon (WTO) og Verdens helseorganisasjon (WHO) har advart land mot nettopp å kutte ned på eksport, for å unngå forstyrrelser i den globale matforsyningskjeden, opplyser NTB.

Dette har tydeligvis ingen innvirkning på den russiske beslutningen.  Det opplyses ikke direkte at dette er relatert til koronakrisen:

Russiske myndigheter nevnte ikke koronakrisen i søndagens uttalelse om eksportstansen, skriver NTB.

Norge har i dag en meget sterkt importbasert politikk med hensyn til mat- og kornberedskap. Vi har så å si ingen kornlagre i beredskap, og slik har det vært siden 2003.

Tidligere fulgte norske myndigheter en annen, mer nasjonal og selvforsyningsorientert linje. På sekstitallet hadde Norge eksempelvis ca. 300.000 tonn med korn på lager.

Selvforsyning av mat er et viktig tema for Senterpartiet , og Russlands beslutning aktualiserer saken.

Kjøp Halvor Foslis bok her!