Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Koronatiltakene koster 1,1 milliarder per dag i tapt verdiskapning og 0,3 milliarder i tap fordi foreldre må passe barn hjemme, beregner NHO.

NHO understreker i en rapport at dette er grove beregninger, men påpeker også at lavere produksjon i bedrifter som ikke er rammet av permitteringer, ennå ikke er tatt med.

«Denne krisen har et så stort omfang at tidsdimensjonen også blir svært viktig. Bedrifter med høyere utgifter enn inntekter vil bukke under. Det er kun et spørsmål om tid. Jo flere bedrifter som går over ende, jo flere permitteringer vil bli omgjort til oppsigelser,» heter det i rapporten.

Videre skriver de at de mest krevende tiltakene for næringslivet inkluderer stengte skoler og barnehager, lokale reiserestriksjoner og karanteneregler og virksomhetsforbud i enkelte næringer. NHO ber om at disse tiltakene er de første som lempes på.

De ber også om utvidet testing slik at bedrifter kan finne ut om ansatte er smittet, og at anbefalingene om hjemmekontor lempes på slik at flere kan dra på jobb.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.