Iskald marsmåned i Longyearbyen.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Gjennomsnittstemperaturen på Svalbard var i år på iskalde -16,2 grader i mars. Så hutrende kaldt har det ikke vært siden november 2010 , for hele 111 måneder siden.

Det er NTB som nå melder om denne ekstra sterke kulden i nordområdene. Man refererer til data fra Meteorologisk institutt.

– Gjennomsnittstemperaturen i mars var på -16,2 grader, og det er 0,5 grader under normalen, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Men det er som kjent ikke noe nytt med kaldt vær i disse regioner. Det opplyses at selv de lave temperaturene i mars 2020, ikke gjør dette til en uvanlig kald marsmåned i Longyearbyen. Siden 1899 har 50 tidligere marsmåneder vært enda kaldere enn i år. Det ER kaldt i arktiske strøk.

Nyheten om årets kalde marsmåned ved Svalbard harmonerer med det inntrykket man har fått også sist høst og tidligere i vinter, da det ene skipet etter det andre satte seg fast i uventet store ismasser i disse områdene.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.