Oljeproduksjonen i Nordsjøen kan komme under press med de lave oljeprisene. På bildet ser vi Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen som ble åpnet i januar i år. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Nordsjøolje omsetter mandag morgen for 23,5 dollar fatet. Det er det laveste nivået siden 2003.

Nordsjøolje omsetter mandag morgen for 23,5 dollar fatet. Det er det laveste nivået siden 2003. Siden nyttår har oljeprisen falt med 65 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Amerikansk lettolje falt en liten periode natt til mandag under 20 dollar fatet, men mandag morgen er prisen 20,5 dollar fatet.

– Dette er en historisk oljepriskollaps. Vi vil se økt produksjonsstans, sier tidligere energirådgiver Jason Bordoff i Obama-administrasjonen, og leder av Center on Global Energy Policy ved Columbia University, til Financial Times.

De ekstreme tiltakene som mange land har innført mot koronaviruset, har forårsaket et kraftig fall i etterspørselen etter olje. I tillegg er tilbudssiden styrket siden Opec og Russland ikke er blitt enige om noen ny avtale om produksjonskutt.

Økt produksjon

Johan Sverdrup-feltet har større produksjon tidligere enn ventet og utvider kapasiteten. Dermed økes platåproduksjonen fra 440.000 til 470.000 oljefat per dag.

– Dette bidrar til større produksjon raskere enn tidligere forventet. I tillegg forventer vi å øke kapasiteten i anlegget, noe som betyr at platåproduksjon går fra tidligere antatt 440.000 til rundt 470.000 fat olje daglig, sier Rune Nedregaard, driftsdirektør for Johan Sverdrup.

Johan Sverdrup-feltet startet produksjonen 5. oktober i 2019. Feltet forventes å produsere 690.000 fat olje per dag når det produserer for fullt.

 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.