Ifo-direktør Clemens Fuest. Foto: Ralph Orlowski/Reuters/Scanpix

Over en million arbeidsplasser kan gå tapt i koronapandemien, som kan koste Tyskland over 500 milliarder euro, varsler tysk forskningsinstitutt.

I stedet for å vokse, anslås den tyske økonomien å krympe kraftig som følge av krisen. Ulike scenarioer gir et tap på mellom 225 og 729 milliarder euro, ifølge instituttet i München.

– Dette vil trolig koste mer enn alt annet vi har sett av økonomiske kriser og naturkatastrofer de siste tiårene, sier Ifo-direktør Clemens Fuest mandag.

Pandemien vil også ha en enorm effekt på arbeidsmarkedet, sier han. Opptil 1,4 millioner årsverk kan forsvinne, i tillegg til at 6 millioner ansatte kan få redusert arbeidstid eller lønn, advarer Fuest.

– Det er verdt å bruke nær sagt hvilket beløp som helst på gode politisk tiltak, sier han.

Mandag sitter den tyske regjeringen i et møte som er ventet å munne ut i en redningspakke med vidtrekkende tiltak verdt flere hundre milliarder euro. Både bedrifter og arbeidstakere skal beskyttes. Det er også ventet at leietakere skal beskyttes mot å bli kastet ut dersom krisen gir dem økonomisk problemer.

Statsminister Angela Merkel, som har satt seg selv i karantene, deltar på møtet per telefon, opplyser en talsmann for regjeringen.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.