Polske tjenestemenn måler temperaturen til passasjerer som er kommet med tog fra Ukraina på jernbanestasjonen i Przemysl den 10. mars 2020. Foto: Patryk Ogorzalek / Agencja Gazeta via Reuters / Scanpix.

Polens grenser stenges for utlendinger, og både internasjonale tog- og flyforbindelser blir suspendert, sier statsminister Mateusz Morawiecki.

Alle polske statsborgere som kommer hjem, blir satt i karantene i to uker, sier Morawiecki fredag. Grensene stenges i første omgang i ti dager fra førstkommende søndag, men omfatter ikke varer, understreker statsministeren.

Polen skal også stenge butikker i kjøpesentre, unntatt apoteker og dagligvarebutikker. Klubber, kasinoer, barer, puber og restauranter stenges fra fredag. Alle samlinger med mer enn 50 mennesker blir forbudt, inkludert i kirker.

– Dette er vanskelige beslutninger, men de vil gjøre at vi unngår enda tøffere tider, sier Morawiecki.

Polen har registrert minst 68 koronasmittede, og fredag ble det første dødsfallet bekreftet.

Grensestengningen følger lignende tiltak i en rekke andre europeiske land, blant andre Danmark. Også Ukraina stenger sine grenser, opplyses det fredag.

I Norge er svært mange polske arbeidere allerede rammet av karantenebestemmelsene som norske helsemyndigheter innførte torsdag, som betyr at alle som har vært på reise utenfor Norden de siste to ukene, må i karantene i 14 dager.

Selskaper som Kværner og Aker har varslet at hundrevis av utenlandske ansatte sendes hjem, deriblant mange polakker.

NTB er kjent med at det blant polske arbeidere som nå sitter i karantene i Norge, har vært bekymring for om de i det hele tatt vil komme seg hjem hvis flyplassene i Polen stenger.

 
 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!




Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.