Roger Valhammer er ny byrådsleder i Bergen.  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

 

Offentlige arrangementer i Bergen må legge til rette for at folk kan holde en meters avstand til andre i lokalet. Brudd på reglene kan straffes med fengsel.

Bergen kommune innfører nye smitterestriksjoner fra og med tirsdag. Målet er tredelt:

* Forebygge og begrense smitte.

* Beskytte sårbare grupper.

* Opprettholde nødvendig kapasitet i helsetjenesten.

Det opplyste kommunaldirektør Robert Rastad i Bergen på en pressekonferanse tirsdag.

– Alle utesteder, spisesteder, forsamlingslokaler og arenaer uten plasstildeling skal legge til rette for at alle tilstedeværende kan holde en meter avstand til alle andre i lokalet, sa Rastad, som leder beredskapsgruppen i kommunen.

Kan straffes

– Det er en svært alvorlig situasjon vi er i, var de første ordene fra byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på pressekonferansen.

De nye restriksjonene er hjemlet i smittevernloven. Det gir kommunen mulighet til å straffe folk som bryter reglene.

Brudd straffes med bøter eller i ytterste fall fengsel i fire år, dersom bruddet fører til tap av menneskeliv.

– Jeg håper og tror at alle som blir satt i karantene, forholder seg til det umiddelbart. Å ikke gjøre det er egoistisk og usolidarisk, sa Valhammer.

Begrense nærkontakt

Alle som er i karantene, pålegges å forholde seg til gjeldende karanteneregler. I tillegg må alle tilrettelegge for å kunne være i karantene i egen bolig.

Alle overnattingssteder skal også tilrettelegge for å kunne ivareta gjester i karantene.

Kommunen ber også om at besøk til personer på sykehus, eldreinstitusjoner, bofellesskap og boliger med sårbare grupper skal begrenses til det nødvendige.

– Håndhilsning, klemming og annen nærkontakt skal begrenses. Alle som benytter kollektivtransport, blir bedt om å være særlig oppmerksomme på å følge de personlige hygienerestriksjonene, og ta særlig hensyn til de andre reisende.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.