Justisminister Monica Mæland. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Monica Mæland liker sentralisering. Hun sto bak sammenslåing av fylker til store regioner. Nå er det justissektoren hun går løs på.

På en pressekonferanse mandag la hun frem planene om å redusere rettskretsene fra 60 til 22. To av tre sorenskrivere skal bort.

Forslaget fra regjeringen innebærer et kutt fra 60 til 22 rettskretser, og nærmere to av tre sorenskrivere kan bli fjernet. Det skuffer Lokalsamfunnsforeningen, som reagerer sterkt på forslaget, skriver Nationen.

– Det kommer til å forsterke den sentraliseringa som vi ser innenfor veldig mange institusjoner nå, sier styreleder Ole Gustav Narud i lokalsamfunnsforeningen.

Også Senterpartiet reagerer kraftig på regjeringens forslag.

– Jeg er sjokkert over at de går så langt, jeg trodde ikke de ville gå for en så stor sentralisering igjen. Det er et stort tap at regjeringa støtter forslaget til Domstolskommisjonen, sier Senterpartiets Emilie Enger Mehl, som sitter i Stortingets justiskomité. (NTB)

Det skal bli vanskelig å snakke seg bort fra at regjeringen står for en sentralisering av Norge.

Man bruker vakre ord. Sentralisering av politiet ble døpt «nærpolitireformen». Kommunesammenslåinger betyr at noen vinner og at andre kommuner får sentra der kommuneadministrasjonen blir redusert til noen få personer. Det er begynnelsen på slutten på lokalsamfunn.

Nå er det sorenskriverne som skal vekk.

NTB refererer pliktskyldigst politisk svada:

– Vårt utgangspunkt er at vi trenger domstolene tilgjengelig for alle som trenger det, slik at de kan få prøvd sine saker innen rimelig tid, og slik at domstolene kan fatte riktige avgjørelser uansett hvor man bor i landet vårt, sa justisminister Monica Mæland (H) på en pressekonferanse mandag ettermiddag. (NTB)

Mæland har en frekkhet som gjør at man må legge høflighetene til side og kalle en spade en spade.

Regjeringen angriper Distrikts-Norge. Den satser på at sentra som tilgodeses, vil la taperne i stikken.

Det er ikke slik vi er vant til å behandle hverandre i dette landet.

Tingrettene fyller en viktig funksjon i lokalsamfunnet.

Mæland henter inspirasjon fra Domstolkommisjonen.

Den regjeringsoppnevnte Domstolkommisjonen foreslo i høst å redusere antall tingretter fra 60 til 22 ved å gjennomføre en rekke sammenslåinger.

Kommisjonen mener at det bør foretas en kraftig sentralisering av domstolene i samtlige fylker. En rekke små tingretter ble derfor foreslått slått sammen med andre og i hovedsak samlet i større byer. (NTB)

Her har Senterpartiet fått en gavepakke til valgkampen i 2021. Hvis de vet å utnytte den.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.