En mann i 40-årene er i Nedre Romerike tingrett dømt til 13 og et halvt års fengsel. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

En mann i 40-årene er i Nedre Romerike tingrett dømt til 13 og et halvt års fengsel for til sammen 487 tilfeller av nettovergrep mot barn.

Han er også dømt for 180 tilfeller hvor han har forledet barn mellom 14 og 16 år til seksuell omgang med seg selv og 76 tilfeller hvor han har forledet barn til seksuelt krenkende atferd.

Til sammen blir han dømt for 487 tilfeller av seksuelle nettovergrep mot 256 barn.

Han er også dømt til å betale hvert av barna mellom 100.000 og 175.000 kroner i erstatning.

Var mellom 9 og 15 år gamle

Mannen har erkjent overgrepene.

– Jeg har tenkt mye på de fornærmede, hvordan de har reagert og hvordan de har det nå. De skal ikke føle skyld, dette er min skyld og mitt ansvar. Jeg har forstått alvoret, er veldig lei meg, føler stor skam og er flau og redd, sa mannen under sin forklaring i retten, ifølge Romerikes Blad.

Mannen har brukt kallenavnene «Gangstaboy» og «Stine H» for å få kontakt med barn fra hele landet gjennom chatteprogrammene Skype og Omegle. Etter å ha gitt barna komplimenter, har han lokket dem til å ha seksuell omgang med seg selv og til å sende bilder.

Barna i saken var mellom 9 og 15 år da overgrepene skjedde. De fleste er gutter. Kun to av de 256 barna har anmeldt saken til politiet. Resten er avdekket gjennom politiets etterforskning.

Politiet startet etterforskning da moren til en gutt i Trøndelag høsten 2017 oppdaget at sønnen hadde Skype-samtaler med det han trodde var en 15 år gammel jente. Moren mistenkte at det ikke var reelt og kontaktet politiet.

Mannen ble pågrepet i januar 2018. Da hadde politiet rullet opp en omfattende sak med ofre fra hele landet. Det er også 48 fornærmede i Sverige og en i Finland.

Utspekulerte former for manipulasjon

– Han har ikke brukt tvang, men utspekulerte former for manipulasjon der han har tilpasset seg barna for å oppnå det han ønsket. Noen barn har uttrykt at tiltalte maste så mye at det var vanskelig å si nei, heter det i dommen.

Retten understreker også at det at mannen ikke selv har utført de seksuelle handlingene på barna fysisk, men har lurt dem til å utføre handlingene på seg selv, ikke medfører at forholdene er mindre straffverdige.

Ba om 60 millioner kroner i erstatning

Fengselsstraffen er omtrent i tråd med aktors påstand om 14 års fengsel.

Mannen er gitt fradrag i straffen fordi han har tilstått alle overgrepene han var tiltalt for.

Barnas bistandsadvokater ba om en samlet oppreisningserstatning på over 60 millioner kroner, men den samlede erstatningen de er tilkjent av retten, utgjør 29,6 millioner kroner.

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!