Cabinet Office i Whitehall, London. Foto: Miguel Discart / Wikimedia Commons.

Storbritannias statsminister Boris Johnson planlegger massive utskiftninger i regjeringen, og vil dessuten gjøre store forandringer i embetsverket, der strukturen i departementene forandres og en rekke offentlige tjenestemenn i Whitehall blir erstattet.

Forandringene, som i hovedsak skal skje i februar, tar sikte på å sette ny fart i økonomien, skriver Sunday Times.

Up to a third of the cabinet face the sack in a February reshuffle after Brexit so that fresh faces can be brought in to create a “transformative” government focused on the needs of working-class voters who propelled him to a landslide victory last week.

De nye statsrådene skal velges på bakgrunn av ekspertise snarere enn medietekke og utsikter til kortsiktig vinning.

Med den knusende valgseieren sist torsdag, som bortimot garanterer at Johnson blir sittende i fem år, og i lys av de store oppgavene som venter etter Storbritannias utmeldelse av EU, har statsministeren et klart politisk mandat til å røske opp i det mektige britiske embetsverket.

Fra tidligere maktpersoner kommer det imidlertid advarsler:

But in the first signs of resistance to Johnson’s transformation of government, two former ministers at the Department for International Development have warned him against merging it with the Foreign Office.

Mitchell hevder at britisk utviklingshjelp bidrar til å utvikle velstanden også i Storbritannia.

Andrew Mitchell, the international development secretary under David Cameron, said the department was “the most effective and respected engine of development anywhere in the world, and a huge soft power asset for Britain.”

Johnson ser ut til å søke bredest mulig støtte, også folkelig sådan, til å gjennomføre en mentalitetsendring i et britisk embetsverk som det ble harselert med i komiseriene «Yes, Minister» og «Yes, Prime Minister» på 1980-tallet.

In a signal of his intent to colonise the centre ground of British politics, Johnson yesterday visited Sedgefield, Tony Blair’s former seat, which the Tories won on Thursday.

Appropriating language used by New Labour, which Blair depicted as “servants of the people”, Johnson said: “When we get down to Westminster and we begin our work, remember we are not the masters, we are the servants now. Our job is to serve the people of this country.”

Statsministeren ser ut til å ha kalt inn høytstående offentlige tjenestemenn på teppet for å opplyse om at det heretter blir nye tider:

The prime minister called in senior civil servants, including cabinet secretary Mark Sedwill, on Friday afternoon and announced that the whole government had to shift its focus to improving the lives of the working-class voters in the north of England who backed Brexit and switched to the Tories.

To departementsreformer tar sikte på bedre grensekontroll og opprettelse av nye handelsavtaler:

The prime minister will also spend the Christmas break drawing up plans to make “big changes” to other Whitehall departments. Those in the works include:

● Setting up a department for borders and immigration separate from the Home Office to improve security and the operation of the visa system after Brexit

● Merging the Department for International Trade with the business department to create a powerful outfit that can do trade deals with the US, Japan and Australia while transforming the economy in the north of England

Den britiske økonomien skal forsøkes stimulert blant annet ved hjelp av investeringer i infrastruktur.

Det som er i ferd med å skje, vil ryste statsapparatet, sier en høytstående anonym tjenesteperson til Sunday Times. Folk vil ha forandring, og vi må levere, legger han til.

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!