Elfergen «Ampere» på Sognefjorden. Foto: Wikimalte / Wikimedia Commons.

Norske kystfylker krever at staten må gi mer penger til fylkeskommunene i forbindelse med omlegging til elektriske ferger, som er dyre i innkjøp og drift. Fylkespolitikere sier at omleggingen er underfinansiert med flere milliarder kroner, skriver Nationen torsdag.

– Det er fergekrise i kystfylkene. Vi svarer på en bestilling fra regjeringen fra 2015. Dette er kanskje grepet som raskest bidrar til at vi når parismålene, og kanskje regjeringens viktigste verktøy for å nå målene innen transportsektoren. Men kystfylkene blør, og satsingen gjør rett og slett at vi må kutte i tjenester til ungdom og andre, sier fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i storfylket Vestland.

Når det nye sammenslåtte fylket Vestland oppstår i 2020, må det allerede gjøre et budsjettkutt på 380 millioner kroner, sier Askeland. Også fra Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland kommer det lignende signaler.

Stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth, som representerer Høyre i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, mener at fylkene må bli med på klimadugnad:

– Skal vi få ned klimagassutslippene og vinne klimakampen, må alle være med på dugnaden. Det gjelder selvsagt også fylkeskommunene. Fylkene får støtte til mer klimavennlige transportløsninger. De får også penger gjennom inntektssystemet til å drive ferge- og hurtigbåtsamband, skriver stortingsrepresentanten i en melding til Nationen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 299 til 210 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂