Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i Oslo bystyre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etter en helg med uvanlig mange voldshendelser reagerer Oslo-politikere på både høyre- og venstresiden på den eskalerende volden i hovedstaden.

– Byrådet har mistet kontrollen over voldsutviklingen i Oslo, sier Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i bystyret, til Aftenposten.

Før helgen var det ingenting som tilsa at den skulle bli utenom det vanlige. De varme og lyse sommernettene med mange mennesker utendørs og derav økt risiko for voldshendelser er over for i år, og det var heller ingen store arrangementer det måtte tas hensyn til, ifølge politiet.

Men natt til lørdag smalt det. I løpet av natten ble det registrert uvanlig mange tilfeller av uprovosert vold i hovedstaden.

Politiet beskrev større grupper med menn som uprovosert gikk til angrep på enkeltpersoner og mindre grupper. De fleste hendelsene skjedde i sentrum. Det totale antallet hendelser knyttet til vold var på rundt 20. Av disse var langt færre blind vold, men altså flere enn vanlig.

Natt til søndag ble også preget av uro, men operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tor Jøkling presiserer at antallet hendelser var «normalt».

– Det er dessverre sånn man må forvente i dagens Oslo, sier Jøkling. (Aftenposten)

Jøkling uttalelse gjenspeiler et realistisk situasjonsbilde, men er også sjokkerende. Han målbærer mye av den samme ettergivende holdningen som flere røster i pressen etter terrorangrepene i Frankrike i 2015. Den gang forsøkte man å normalisere en ekstremtilstand og stakkarsliggjorde «småkriminelle skoletapere» uten anstrøk av omtanke for voldens ofre og deres pårørende.

Det er litt i samme spor som da det nylig ble kjent at av 123 bilbranner i Oslo som politiet tror kan være påsatt, er det ingen som er blitt anholdt. Er dette også bare «sånn man må forvente i dagens Oslo»?

Jøkling påpeker at Politiet ser at utviklingen går mot hyppigere tilfeller av voldsbruk og grovere vold. Der man før var ferdig etter «bare» å ha blitt slått ned, fortsetter nå voldsutøverne med slag og spark mens offeret ligger forsvarsløst på bakken.

– Ser dere et mønster i hvem som blir valgt ut for de uprovoserte angrepene?

– Det var stort sett menn i samme aldersgruppe. Det var eldre ungdom eller unge menn, sier Jøkling.

Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i bystyret, reagerer etter voldhelgen i Oslo:

– Byrådet har mistet kontrollen over voldsutviklingen i Oslo

Hans forslag til løsning er mer penger til frivillig innsats i forebyggende arbeid.

Han varsler at Høyre kommer til å foreslå økt støtte til Natteravnene og til Røde Kors Gatemegling.

– Oslo kommune må i større grad støtte opp om den frivillige innsatsen som gjøres. Det handler om å øke tilstedeværelsen av voksne personer i sentrum. Jeg håper det vil bidra positivt. Vi er uansett nødt til å tenke nytt og gjøre nye grep. Det kan gjøre det enklere for politiet å være på riktig sted til riktig tid, mener Solberg.

Arbeiderpartiets Jan Bøhler har klare meninger om den uprovoserte volden.

– Jeg vil kalle det en slags terrorisering av bymiljøet vårt. Det er urovekkende når det virker som det kan ramme hvem som helst, sier han.

Han mener det er viktig at det reageres sterkt og raskt.

– Det må settes inn tiltak med én gang. Vi trenger ikke vente og se om det blir flere netter. Dette er for alvorlig til ikke å reagere umiddelbart, fastslår han. […]

– De som utøver blind vold, må oppleve at de får straffereaksjoner. Selv om ingen drepes eller får ekstreme skader, er det et overgrep mot menneskene som utsettes for dette.

Det er sikkert velment fra både politiet og politikerne, men deres uttalelser og forslag til løsninger er likefullt patetiske. Vi har hørt de samme forslagene så mange ganger før, uten at bymiljøet i Oslo er blitt noe bedre. Snarer tvert i mot.
Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂